O starých televizích

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
masar

#46 Příspěvek od masar »

U Rubínu106 to bylo součástí balení. :wink:
Celeron

#47 Příspěvek od Celeron »

Syron píše:Byly ještě mnohem horší než druhé v pořadí, Sony Trinitron.

Syrone, to myslíš vážně? Já měl nějaký soňácký KV-čko z Tuzexu od roku 1984 a skončila bez sebemenší závady u jedný babky s koncem analogu protože neměla videovstup. Takže bez ztráty kytičky skoro 30 let.
Kámoš měl malýho přenosnýho soňáka někdy od půlky 70-tých let, ještě to mělo vedle obrazovky karusel na VHF a nad tím kroutítko na UHF. Před pár lety ho stále funkčního věnoval někomu do sbírky. Vydržel bez závady přes 40 let.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#48 Příspěvek od xsc »

Taky jsem měl se Soňáky minimum problémů, jen mě štvalo jejich šetření dráty. Ale i u nich existovaly zajímavé vady.
Napříč modelovými řadami z 80. let se objevily kousky, kde po čase vypadával jas. Bylo to jak z Tesly Bratislava - zjevně nechali někde stát zásilku jasových zpožďovacích linek, těm ohnily kontakty a tak to do desek zapájeli.
Pak jsem opravoval profi Sony monitor, kde byl chybný návrh vertikálu. Mělo to pomocný kondenzátor pro zvýšení napětí pro zpětný běh, který byl zjevně přetížen, hřál se a vysychal.
Soemtron

#49 Příspěvek od Soemtron »

Nesouvisí to přímo s TV, ale snad tento ruský výrobek, Charakterograf X1-19A , nebude příliš OT:
https://olomouc-1.rajce.idnes.cz/Charak ... _polyskop/
I po tolika letech šel zapnout a něco ukazoval. Zabíral místo, našel se ale jeden nadšenec a tak je na nějakou dobu tento kus historie zachráněn.

Neví někdo náhodou co to bylo za elektronku, viz foto. Uvnitř bylo podélně jen jedno vlákno, slabý drátek. Jinak žádné elektrody. Označení nevím. Po zapnutí "nesvítila", nežhavila.
Přílohy
Elektronka.jpg
Naznačené vlákno.
Naznačené vlákno.
Naposledy upravil(a) Soemtron dne 11 bře 2020, 13:31, celkem upraveno 1 x.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
miroja

#50 Příspěvek od miroja »

S najvacsou pravdepodobnostou variator (dobovy stabilizator prudu).
danhard

#51 Příspěvek od danhard »

Variátor, při funkci jenom žhnul.
sr71

#52 Příspěvek od sr71 »

konosuke píše:pamatujete tyhle podivnosti ? jestli "nohy" byly spešl příslušenství už nevím

"nohy" byly i součástí některých TV Videoton v první pol. 70let
kokun

#53 Příspěvek od kokun »

U maďarských tvp z 60/70. let běžná záležitost - několik jsem jich během 70. let opravoval.
Na toho Orion Delta mám dosud vzpomínku: Na štědrý den odpoledne jsem sousedovi vyměňoval spodní cívku ve VN-trafu :o :)

Obrázek
Přílohy
4e34fa3a261d09cd182f5dbdedb5c7da.jpg
Šroubovací nohy byly v příslušenství tvp - mohli se použít, ale taky nemusely.
<br />Ve spodní části tvp jsou rovněž &quot;lišty&quot;, na kterých mohla telka stát :)
Šroubovací nohy byly v příslušenství tvp - mohli se použít, ale taky nemusely.
Ve spodní části tvp jsou rovněž "lišty", na kterých mohla telka stát :)
delta_at550_1526049.jpg
Ještě jeden:
<br />Orion Delta AT550 - ten měl jeden soused v paneláku.
Ještě jeden:
Orion Delta AT550 - ten měl jeden soused v paneláku.
Naposledy upravil(a) kokun dne 11 bře 2020, 15:59, celkem upraveno 2 x.
Honza - kokúň

#54 Příspěvek od danhard »

Tak to beru, jestli to bylo i s tou babou :D

I když teď jí bude tak 70, tak to radši ne, takovou ježibabu tu už mám :lol:
konosuke

#55 Příspěvek od konosuke »

ta "baba" je dálkový ovladání (DO) zkrátka ji ukážeš - na pstech - číslo předvolby a přepne to :wink:
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
elektrosvit

#56 Příspěvek od elektrosvit »

kokun píše:Šroubovací nohy byly v příslušenství tvp - mohly se použít, ale taky nemusely.
Jj, na půdě jsem kdysi našel nohy od AT1651.
EKKAR

#57 Příspěvek od EKKAR »

kokun píše:U maďarských tvp z 60/70. let běžná záležitost - několik jsem jich během 70. let opravoval.....

4e34fa3a261d09cd182f5dbdedb5c7da.jpg
Tak přesně tohohle Oriona si pamatuju, že měli děda s bábi z tátovy strany v obýváku - a byl na těch čapích nohách, akorát ne tak dlouhejch jako na obrázku s tou DO babou. A ty nožky nebyly kruhovýho, ale 4-hrannýho průřezu - zkrátka asi jinej gang. Celý ladění a ovládání bylo schovaný za dvířečkama, který se dokonce daly zamknout malým klíčkem jako nábytková skříňka. Se sestřenicí jsme tenkrát ten klíček už nevím k čemu potřebovali, tak jsme si ho půjčili - a on se nám jaxi taxi ztratil, hajzlík jeden toulavej - asi z našich her dostal toulavej psotník a zaběh se. Si představte ten sekec, když děda zjistil, že si nezapne telku na hokej, protože vypínač byl za dvířkama, dvířka zamčený a klíč od dvířek v ∏či ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nakonec naohejbal kus drátu jako šperhák, zámeček odemknul a hokej zhruba od druhý třetiny dokoukal, ale my se setřenkou měli ÚPPDKV (úplně po p*či do konce víkendu). A světe poser se, klíček našla asi o dva roky pozdějc bábinka při rytí na zahrádce, něco se jí zablejsklo z hlíny, tak to sebrala a umyla ... On totiž ten klíček měl docela unikátní tvar - jeho kroužek byl plochej a dal se nosit na dětským prstu jako prstýnek - takže ho ihned na fleku a naprosto neomylně identifikovala ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
elektrosvit

#58 Příspěvek od elektrosvit »

Ten klíček vypadá docela normálně, viz foto. Prstík by musel být dost tenký.
A celá aukce. Škoda, že prarodiče tu telku před mnoha desítiletími vyhodili. Dneska by šla prodat. :)
Hill
Administrátor

#59 Příspěvek od Hill »

Taky jsme měli Videoton TA5301 Elevtronic 78, a to i s nožičkami. Byly ale poněkud rachitické od pohledu, ale kupodivu si nechaly dost líbit.
kokun

#60 Příspěvek od kokun »

EKKAR píše:Tak přesně tohohle Oriona si pamatuju, že měli děda s bábi z tátovy strany v obýváku - a byl na těch čapích nohách, akorát ne tak dlouhejch jako na obrázku s tou DO babou. A ty nožky nebyly kruhovýho, ale 4-hrannýho průřezu - zkrátka asi jinej gang. Celý ladění a ovládání bylo schovaný za dvířečkama, ...

Tak proč kecáš, že to byl "přesně on" - když to byl Orion, AT 651 O, anebo ORION AT 1651 (máš to i s tím klíčkem) - ale beru - ty jsi ještě tahal kačera, když já je tenkrát opravoval :lol:
Honza - kokúň

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“