Zmena typu USB kľúča z Removable na Local
Moderátor: Moderátoři
Zmena typu USB kľúča z Removable na Local
Našiel som šikovný program, ktorý vie zmeniť "Removable Bit" na USB kľúči, takže tento sa nebude hlásiť ako Vymeniteľný disk, ale bude ako Lokálny disk. Potom sa už bude dať použiť aj viac oddielov, aj správca diskov priamo vo Windows.
Program sa nazýva Lexar USB Format. Neinštaluje sa, stačí ho spustiť pod Windows, vybrať písmeno USB kľúča, kliknúť na "Flip Removable Bit", a hotovo. Po odpojení a znova pripojení už nieje "Removable Disk", ale je "Local Disk", a teda môže mať aj viac oddielov, všetky sú prístupné pod Windows. Pri tomto postupe ostávajú údaje na disku.
Informácie som čerpal odtiaľto, je tam aj odkaz na stiahnutie programu (pre istotu som ho ale dal aj do prílohy):
https://www.ghacks.net/2009/04/17/parti ... sh-drives/
Ešte doplním, že program ukazoval nesprávnu kapacitu môjho 4 GB USB kľúča, ale Flip Removable Bit fungoval. Na ostatné funkcie som nesiahal, a ani to moc neodporúčam.
- Přílohy
-
lexar_usb_format.part2.rar- (152.32 KiB) Staženo 200 x
-
lexar_usb_format.part1.rar- (200 KiB) Staženo 171 x
Ja se marne snazil u pomerne drahe flashky udelat opacny proces nez ty a proste to neslo, radic to neumoznoval.
Jinak to cos udelal pomoci softu se da provest i primo ve windows, staci prepnout ve vlastnosti/zasady z rezimu rychle odebrani do rezimu vykon. Pak se flashka tvari jako externi HDD a ne jako vymenitelne medium.
Nevim jake ma vyhody mit na flasce vic oddilu, ale jednu pomerne zasadni nevyhodu takova akce ma. Pokud vyndas flasku bez unmountu, velice casto prijdes o data a nejen o ty ktere jsi pri pripojeni zapisoval. Stane se treba, ze to nahodne prepise nejaky soubor na flashce, cehoz si samozrejme vsimnes az ho budes potrebovat. Pokud k tomu nemas opravdu vazny duvod, rozhodne takove nastaveni u flashky nedoporucuju. Staci tuknout do flashky zastrcene v USB a data mohou byt vpici.
Už dlhšie mám USB kľúče ktoré sa tvária ako vymeniteľné, ale aj také ktoré sa tvária ako lokálny disk (jeden je dokonca od SONY, 120 GB, plný filmov), a nikdy nebol problém so stratou údajov. A to ich zvyčajne ani bezpečne neodstraňujem. Iba počkám až sa ukončí zápis, potom ešte asi 5 sekúnd, a USB vytiahnem. Nikdy nič neskapalo. A to som ich niekedy odpájal aj nasilu, keď Windows písal že sa nedá (pritom LEDka na ňom neblikala, takže nebol žiadny prístup naň), tak som ho jednoducho vytiahol a hotovo. Dal sa.
Fleška ktorá stratí údaje pri neodhlásenom odobratí (pokiaľ na ňu práve nezapisuje) nemá u mňa právo na existenciu. Jednu som takú mal, hneď letela preč. V USB MP3 prehrávači napríklad voľba bezpečného odobratia vôbec nieje, tam by sa na takejto fleške poškodili údaje hneď pri prvom odobratí.
Inak tá ikona bezpečného odobratia tam ostáva, či sa to tvári ako vymeniteľný alebo lokálny disk. Harddisky na USB sa vždy tvária ako lokálny disk a tiež s tým nieje problém.
Ono je to aj nastavením Windowsu. Kto má počítač ktorý si žije vlastným životom, nech sa potom nediví, a poctivo odhlasuje. Môj počítač robí iba keď mu zadám prácu, vlastný život som mu zatrhol. Pokiaľ nerobím nič s fleškou, nemá na ňu čo siahať. Win XP. Novšie Windózy by furt chceli niečo kontrolovať...