Vhodnost Frekvenčáku pro soustruh
Moderátor: Moderátoři
Vhodnost Frekvenčáku pro soustruh
Někde jsem četl, už nevím kde, že frekvenčáky určené pro HVAC (heat ventilation and air condition) aplikace nejsou vhodný pro řízení 3f motoru v soustruhu.
Máte k tomu někdo co říct? Mám tady jeden Dafoss HVAC 5,5 kW a nevím zda ho mám použít k soustruhu.Co jsem koukal, tak má všechno co mají jiný měniče.Jdou nastavit rampy, umí brzdit do odporový zátěže atd. Je to vektor.
Díky.
-
petrfilipi
Jaký má motor (typ, výkon, otáčky)?
Jak moc budeš motor zatěžovat? Budeš brát 5mm šponu nebo radějí 5x 1mm?
Má soustruh nějakou originální regulaci?
Ona je otázka, proč na soustruhu používat měnič. Standardní kovodílenský soustruh tolik možností měnit otáčky, že se mnohdy ani nepoužívají. Tedy vyjma rozběhu. Jenže když na rozběh použiješ měnič namísto softstratéru, tak pokud pak budeš motor přepínat na síť, tak bys ho měl nafázovat, což není zrovna jednoduché.
Pokud bys opravdu chěl měnič použít, tak bych viděl případný problém v tom, že ventilátor má poměrně lehký rozběh. Kdežto motor soustruhu má na sobě už třeba nějaké převody, spojky atd. a rozběh je pak těžší. Ale když nastavíš pozvolnější rampu, tak by to nevadilo.
A poslední věc - při použití měničů vznikají na výstupu napěťové špičky, které mohou způsobit porušení izolace vinutí motoru. Samozřejmě jim lze více/méně zabránit použitím fitrů a tlumivek, ale pokud je nemáš, tak bys je musel koupit.
Petr
Nevim cos cetl, ale nejspis to bylo mysleno tak, ze skalarni se nehodi na soustruh. Pouziva se ve vetracich protoze je nejlevnejsi. Dej tam vektorovy, nebo jeste lepe s primym rizenim momentu. Cena za takovy menic je ale vyssi.
Jaky je mezi temito menici rozdil zde nema vyznam prepisovat, je toho plny internet.
petrfilipi píše:Ona je otázka, proč na soustruhu používat měnič.
Proč? Viděls někdy SUI40 nebo SUI50? Dobrá mašina, ale když tam odejde originální řízení DC motoru, či motor sám, tak ti nic nezbyde, než to předělat na AC motor s frekvenčákem, tachem a brzdícím odporem.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Předělání by vyžadovalo zpětnou vazbu, vzhledem k různému zatížení motoru během obrábění. Celý by to bylo složitý jak prase. Dodělání nuceneho chlazení motoru, na něj přifařit tachodynamo nebo enkodér a celý to naladit. Nesmí chybět otáčkoměr. Co jsem četl v manuálu k tomu měniči, tak v manuálnim provozu (můj případ) pracujou vždy bez zpětné vazby. Tim je to celý zabitý. Potřebuju měnit otáčky poťákem a to je manuální režim
Ještě nejsem rozhodnutý co s tim budu dělat. Asi dám ještě jednu šanci tý původní RSU-01. Nejhorší je, že soustruh potřebuju často a bojim se toho abych to neměl rozkuchaný moc dlouho, protože určitě nastane nějakej "menzes" na kterym to bude viset. Takže ještě nevím co s tím.
Taky jsem uvažoval nechat původní motor a soustruh osadit tyristorovým měničem Mentor ale ten je finančně nedostupný. Kdysi dělali Mentor II krerý nebyl tak drahý a vyhovoval by ale už se nevyrábí.