Mám je všecky( v pytlíku jich je asi stejně jako kovovejch 741/748 v dalším),ale jsou mi už dneska asi naprd.Je mezi nima i pár těch A109 z Německa,byly v termostatech u několika praček.Těch 503 tam mám asi 6.
BTW.v tom pračkovym termostatu byl nejcennější díl "nesmrtelný" relátko s cívkou 12 nebo 24V(černý a modrý) do DPS,1 nebo 2 P kontakty 16A/250V.Takový byly i v regulátorech ZPA.
jjilek píše:Asi ne, MAA503 v kulatém pouzdru neexistuje,
Snad elektrická náhrada. Když jsem kdysi navrhoval DPS s OZ tak vždy jako DIL, přestože jsem tam cpal kovové OZ a to jsem měl kulaté patice. Paradoxně do té DIL to jde snadněji návrat než do té kulaté
Tak se tu mohu podělit o další poznatek který jsem nabyl od šéfa eshopu KME co misdělil tohle po zaslání zapojení mého zdroje :
z uvedeného zapojení je jasné proč IC odcházejí. Důvodem je
jednoduchost. Napájení IC není nikterak ošetřeno proti překmitům -
není odděleno, přes obvod proudového omezení se dostávají špičky přímo
do výstupu IC, vstupy IC nemají žádnou ochranu.
OP77 je velmi přesný průmyslový operák se zvýšenou odolností.
takže nezbývá než shánět právě tento IC nebo provézt zminovanou požadovanou úpravu
Ten maník z í-šopy ale má pravdu. LM709 a jeho ekvivalenty nemají třeba dovolený skoro žádný rozdílový napětí mezi vstupama - moc dobře se pamatuju, že jsem na to jako kluk koukal jak nahá prdel z roští a DŮMAL, proč že vlastně ti autoři zapojení v Amáru kreslej na schémata mezi vstupy těchhle operáků dvojici antiparalelně zapojenejch Si diod třeba typu KA201 a podobnejch, jakej to má vlastně důvod ... Takže pokud se LM709/ekvivalent zapojí někam, kde na vstupy může přijít relativně vysokej rozdíl napětí, kterej modernější operáky s už integrovanou ochranou vstupů na čipu bezpečně snesou - a nezapojí se k nim žádnej další ochrannej obvod jako třeba právě ty antiparalelní diody, můžou tam tyhle starší typy radostí lítat jak Trepifajxli až do halelujá ....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Hrome nikde se nemohu dohledat toho obvodu /odolnějšího leda žeby eksistovala další náhrada či ekvivalent ale z toho guláše to nemohu zjistit a vysledovat :
OP77FP
Ale už na tom pouzdře DIL 14 netrvám ,dávám ale tím spíše přednost tomu 8 DIL OP77FP ale ten je jaksi nedosažitelný jak vidí a to dokonce na alie.. kde je jinak cokoliv spíše si myslím že se bude jednat o nějakou jinou náhradu samozřejmě pod jiným označením.
Nejde mi ani tak o to že u těch MAA741,503 apod. budu muset vyměnit čas od času ale o to že když ten obvod kiksne tak je nebezpečí že napětí na svorkách zdroje už není regulované /nastavené/ na původní hodnotě ale obvyke skočí na vyšší hodnotu napětí než byla zvolená což se mi stalo ted osudné jelikož jsem nabíjel 4 NiCd články na aku smetáku a ráno když jsem se na to podíval tak články pekly na které šlo napětí 15V a docela natvrdo 2A což je špatně ,jinými slovy odejde ve zdroji sice obvod za pár halířů ale nadělá škodu daleko větší tím že něco odejde v tomto případě daleko dražžší položka.
Asi jsi mě nepochopil ta MAA741 není údajně tak odolná jak asi tento novější typ OP77FP který mě byl doporučen a zdroj je na max. 30 V ne 22 V ale budiž ,no to že to soudruzi z tehdejěího záp. německa jaksi /odupali/ je věc další ale v té době když jsem si tuto stavebnicové provedení tam koupil cca před 40 let zpátky tak ještě spínané zdroje nebyli a já to bral jako začínající bastlíř /amatér/ jako dobrou volbu jinými slovy po bitvě ´každý generál