může plynová karma explodovat od přehřáté vody?
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
může plynová karma explodovat od přehřáté vody?
Byla znovuspuštěná delší dobu nepoužívaná karma (nějaká Mora 370PO). Pustila se voda a začal hořet plamen. Po zastavení vody hořel dál - plamen byl uhašen zavřením přívodu plynu. Po pustění kohoutku horké vody se vyvalil oblak páry, jako z parní lokomotivy. Nechal jsem vypustit páru a uzavřel přívod vody. Kohoutek horké vody jsem nechal otevřený až do okamžiku opravy. Vzhledem k tomu, že šlo o byt v nájmu, byla doporučena oficiální oprava (kvůli "papírům")
Co by se stalo, kdyby to někdo nechal hořet dál?
- elektrosvit
Vypadá to, že nárůst tlaku při zavření kohoutku nepřežila membrána a tlak vody ve vlnovci nezavřel přívod plynu. To se stává častěji při použití pákových baterií, protože ty lze zavřít skokem, na to nejsou mechanické karmy dimenzované (šroubovací kohoutek tak rychle zavřít nejde). Dokonce jsem viděk i dvoupřívodovou automatku napojenou na teplou vodu z karmy. Membrána odcházela každé tři čtyři měsíce, vlnovec dostával při zavření napouštěcího ventilu takové prdy, že nejpozději jednou za půl roku v některém ohybu praskl.
- Artaban001
- elektrosvit
- Matka_Tereza
Pro zajímavost, mám stále původní výměník,který jsem nikdy nečistil od kamene, mám před tím průtokáčem magnetickou úpravu od začátku.
Snad to nezakřiknu a bude fungovat dál.
A tu Tatramatku s přívodem teplé vody jsme používali taky a nebyl s tím problém.
Pokračování vlákna se už netýkalo karmy, ale magnetické úpravy vody. O ní, prosím, pokračujte ttam.
Novější karmy PO371 mají zabudován bezpečnostní termostat na výměníku a ten je zapojen v serii s termomagnetem.Při rozpojeni HT se přeruší proud do termomagnetu z termočlánku a termomagnet uzavře průtok plynu do hořáku.