A propo, jseš v karanténě, že ses pustil do takový práce, kterou tady kromě mě asi nejspíš nikdo jinej prakticky nepotřebuje?
Aritma labor. zdroj
Moderátor: Moderátoři
Takový drobnosti, jako Si/Ge v rozpisce neřeš, už je to přeci daný typem a případná náhrada se z toho odvodí snadno.
Třeba ty diody řady NP - kdekdo si myslí, že jsou všecky germaniový.
Chvíli jsem bádal a Atmel nekmitá oscilátor a topí.
Hned jsem měl podezření na zdroj a skutečně. Připojil jsem na výstup ručkovej multimetr a zjistil, že po vypnutí vystřelí napětí asi na 1,5 sekundy na cca 6,5V. Zátěž byla jen analog měřák UM3. Pravá půlka zdroje to nedělá, při vypnutí se napětí drží asi 5 sekund na nastaveným a pak začne pomalu klesat.
Nikdy dřív jsem si toho chování nevšiml. Nemáte někdo toho Aritmáka v bastlkoutě a nemohl by jste ho prosím zkusit, jestli to je vlatnost a nebo závada? Asi to bude spíš to druhý, pravá půlka to nedělá.
Jestli to je závada, tak asi některej elyt bez kapacity. Nejspíš některej z těch tří pomocných zdrojů spadne dřív než hlavní zdroj.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Podle Masárova překreslenýho schematu je přímo na výstupu levýho elyt 500M. Na pravý půlce s vyšším napětím je podle schematu jen 50M ale ten problém nemá. Kouknu o víkendu na všechny elyty. Ale něco je již vyměněnýho před cca 7 lety.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Když už jsem měl vykloněnou desku, kouknul jsem, jak je udělaný proudový omezení, co na těchto zdrojích často odcházelo. A docela překvápko, na pozici T56 (103NU71) není nic osazenýho, díra v plošáku do kterých se zasouvaly v OP280 germaniový trandy je prázdná. Místo trandu je šikmo drátová propojka, odpor a dioda KY701, podle stejných barev bužírky na ostatních součástkách je tam už od výroby. Celej zdroj je osazenej odpory v modrým plastu WK650 53 jen ten odpor je žlutej uhlíkáč asi TR212. Zkusím vykreslit co tam vymysleli.
V pravý půlce taky chybí T7 (105NU70) proudovýho omezení. Zase jen propojka. Zítra zkouknu elyty i v pravý půlce.
edit: tak jsem kouknul na druhou půlku. C6 ESR taky v kopru, kapacita jen asi 10%, kupodivu to zdroji nevadilo.
edit2: tak zpátky na stromy. Zapojení levý půlky je stejný jako na schematu od Masara. Jen je z neznámýho důvodu T56 přemístěnej do zněti drátů a odporů nad přepínač proudovýho omezení na malinkou destičku na který kromě T56 nic není. V pravý půlce T7 to samý. Do obou půlek jsem dobastlil do bází snímacích trandů nadproudu Danhardem doporučený ochranný odpory 220R.
KY701 těsně vedle chybějící T56 a T7 s omezením proudu nesouvisí, je na pozici D4 a D54 jako náhrada germániovky 2NP70, který asi v době výroby už nebyly k dispozici. Je to tam akorát divně nabastlený, 2NP70 byla z jedný strany M3 šroub a z druhý drát.