Oprava BM509

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Oprava BM509

#1 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem se pustil do dalšího měřáku, RLC mostu BM509.
Kupa závad, těžce šly přepínače rozsahu a řádový dekády, měřit šly jen odpory. Cívky a kondíky dávaly jen asi 60-70% deklarovaný hodnoty. Kondíky ale kupodivu se řádovou dekádou most měřil dobře. Elektrolyty a ESR nešlyl měřit vůbec. Potenciometr kalibrace šel jen skokem.
Přepínače jsem promazal WDčkem, ty se uvolnily v pohodě. Potenciometr kalibrace jsem propláchl Kontoxem, taky dobrý.
Vytáhal a prohlídnul jsem desky zdroje, generátoru a zesilovačů. Desky byly plný plošákových zeleňourů TE004 a TE005. Na několika zeleňourech byly ve spoji základny a čepičky hrudky vyteklýho elektrolytu. Většina byla 5M/15V a 20M/15V. Kupodivu jsem našel v zásobách potřebný počet Jamiconů 4M7/50V a 22M/35V.
Tak jsem všechny zeleňoury vyměnil. Na deskách bylo také pár pidi axiálů TE982 a TE983 2M a 20M. S nima mám mizerný zkušenosti a tak jsem je taky vyházel a nahradil radiálama Jamicon.
Po té začal BM509 zase měřit na všech rozsazích.
Vytahané elyty jsem pak na BM-ku přeměřil. Kupodivu většina zeleňourů kromě těch, co měly hrudky vyteklýho elektrolyty, měly deklarovanou kapacitu a ESR bylo dobrý dokonce u všech. Vyteklý elektrolyty měly obvykle jen 1/4 až 1/3 deklarovaný kapacity.
Pidi axiály TE982 a TE983 byly všechny špatný ESR, některý ale měly deklarovanou kapacitu a některý ale jen cca 1/4 kapacity.
Jen tak orientačně jsem z desek vytáhl pár větších axiálu 50M/35V, 500M/10V, 200M/15V ale všechny byly dobrý a ESR taky.
Ty vyschlý a nebo vyteklý elektrolyty budou na BM509 typická závada věkem. Před pár lety jsem kámošovi dával dohromady BM509 se stejnou závadou a taky elyty. A vím ještě o jednom BM509 kde mi majitel taky hlásil že měří jen odpory.
Zítra BM-ko projdu podle nastavovacího předpisu ale už teď to vypadá, že bude zdravý.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
teufel

#2 Příspěvek od teufel »

Před několika lety jsem restauroval svůj kazetový magnetofon a také povyměňoval většinu elektorytů. Musím souhlasit s Celeronem, zeleňoury byly většinou dobrý, nejhorší byly malé axiální elyty TESLA a jeden dederónskej Frolyt měl dokonce zkrat. Při té příležitosti jsem si všiml jedné věci - po 30 letech byly v nejlepší kondici kondenzátory, které měly za provozu na sobě tak 1/2 až 2/3 jmenovitého maximálního napětí. Kondenzátory ve zpětných vazbách operačních zesilovačů, na kterých je za provozu jen pár desítek milivoltů šly do kopru všechny.
Soemtron

#3 Příspěvek od Soemtron »

Tak to blahopřeji!!!

Vlastnil jsem také několik přístrojů z této doby. Postupem času přestali být funkční. Nejvíce mne mrzel osciloskop D581 který měl naběháno asi 100 hodin když jsem ho koupil a tehdy perfektně kreslil. Našel se ale mladší nadšenec tak jsme udělali obchod včetně originál dokumentací. Všechny přístroje dal dohromady. Nový majitel měnil skoro stovku kondenzátorů v těchto čtyřech přístrojích, 2/3 vadných a několik odporů. Navíc zjistil chyby ve schematu osciloskopu.

Jsem rád že jsou tito lidé a kus krásné historie je zachráněn a není ve šrotu.
Přílohy
Opět zobrazuje 2.jpg
Opět zobrazuje 2.jpg
Opět zobrazuje 1.jpg
Opět zobrazuje 1.jpg
Další zachráněné přístroje Tesla.jpg
Další zachráněné přístroje Tesla.jpg
Zacráněný D581.jpg
Zacráněný D581.jpg
1 tesla_d581_oprava_162 (1).jpg
1 tesla_d581_oprava_162 (1).jpg
Naposledy upravil(a) Soemtron dne 23 bře 2020, 14:12, celkem upraveno 3 x.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

teufel píše: zeleňoury byly většinou dobrý, nejhorší byly malé axiální elyty TESLA a jeden dederónskej Frolyt měl dokonce zkrat. Při té příležitosti jsem si všiml jedné věci - po 30 letech byly v nejlepší kondici kondenzátory, které měly za provozu na sobě tak 1/2 až 2/3 jmenovitého maximálního napětí.

Máš pravdu. Zeleňouři jsou špatný (vyteklý) malý kapacity v signálovce. Ty větší co různě blokovaly byly až na jeden dobrý všechny. A teď jsem se koukal do dokumentace na ty malý teslácký axiály a byly v signálovce úplně všechny a taky všechny v kopru. Ta DC polarizace je prostě drží při životě i když jsou pod napětím jen párkrát za měsíc, nebo dokonce jen párkrát za rok, hodinku, dvě.
Jirka

jjilek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jjilek »

Podobně tady mám BM509, který měří dobře odpory ale kapacity (možná i indukčnosti) jen přesně polovinu deklarované hodnoty. Je možné, že to taky dělají kondensátory? Vizuálně jsem jej zatím nezkoumal. Mechanicky je bez problémů.
samec

#6 Příspěvek od samec »

To je osciloskop, či rúra na pečenie? Načo je tam vzadu to výhrevné teleso? Sory za OT, ale ešte som niečo také v osciloskope nevidel.
Soemtron

#7 Příspěvek od Soemtron »

ZDE je to výše uvedené schema + manuál osciloskopu Tesla D581 a údajnými chybami ve schematu. Snad někdo dohledá co je to za "topné těleso".
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Ve schematu to tělěso nevisím zakreslené.
Napadá mě, že by tam mohlo být (ve spolupráci s termostatem) k udržení stabilní teploty uvnitř přístroje.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

jjilek píše:Podobně tady mám BM509, který měří dobře odpory ale kapacity (možná i indukčnosti) jen přesně polovinu deklarované hodnoty. Je možné, že to taky dělají kondensátory?

Na 99%. Vždyť jsem psal, že už to je druhej, co měl stejnou závadu a pomohly nový elyty. A vím ještě o dalším, kde je stejná závada. Jestli si chceš ušetřit práci, tak se nejdříve koukni zda některej zeleňour nejmenšího rozměru 4,5 x 7,5 mm nemá na spoji soklíku s čepicí hnědou hrudku. Ten je jasnej. Větší rozměry byly všechny dobrý. A rovnou vyměň všechny axiály do průměru 5mm, jsou vyschlý. Tuhle zkušenost s tímhle průměrem mám téměř se všema v různých zařízeních.
Před chvílí jsem přeměřil malý Mars šuple zeleňourů. Asi tak 80% bylo nových nepoužitých. V malým futrálu 4,5 x 7,5 byla vyteklá a vadná asi polovina, z větších asi 5% mělo poloviční kapacitu a ESR za rohem. Bylo vuřt, zda byl použitej nebo ne.
Jirka

Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Michal22 píše:Ve schematu to tělěso nevisím zakreslené.
Napadá mě, že by tam mohlo být (ve spolupráci s termostatem) k udržení stabilní teploty uvnitř přístroje.

Není to spíš zpožďovačka pro triger? V analogových tektráčích a pakárdech je namotaný "kolo" koaxiálu, dýlka cca metr.
Jirka

jjilek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jjilek »

Celeron píše:Na 99%. Vždyť jsem psal, že už to je druhej,..

OK najedu na něj.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Zkoušel jsem podle nastavovacího předpisu projet BM509. A vzdal jsem to. V nastavováku jsou odkazy na neexistující měřící body třeba E5. To by měl být výstup základního generátoru 1KHz. To E5 by mělo být deska E a pin konektoru 5. Jenže desky jsou jen A-D. Deska generátoru je na pozici B tak jsem si říkal, že to je překlep B-E. Na pinu B5 je sice výstup z vinutí výstupního trafa generátoru ale po zasunutí do roštu se na něj připojí zem. Výstup generátoru, tedy druhý vývoc cívky trafa je na pinu B3. :roll: Tak potom se prase vyznej.
Ale zajímavý je, že ten LC gener za cca 35 let ujel podle čítače o 1Hz.8O
U dalších měřících bodů označení celkem sedí ale zase u střídavých signálů nepíšou, zda je to efektivka a nebo š-š. A taky spousta střídavých signálů je stejnosměrně podložená a u nich vůbec nepíšou, že je potřeba měřit přes kondík. Kašlu na to, stejně nemám normály R, C, L a navíc jich je potřeba několik aby se pokryl celý rozsah. Doladil jsem jen odpory na střední hodnotu předem změřených na dvou digitálních multimetrech. Ty L, C a Ce budou jen pro orientační měření.
Jjilku, až se v tý BM509 budeš štourat dej mi prosím vědět jestli máš originál dokumentaci, jestli jsi našel ty kontrolní měřící body, rád bych to s Tebou zkonzultoval.
Díky!
Jirka

elektrosvit

#13 Příspěvek od elektrosvit »

Jirko, není "E" označení jednoho z transformátorů?

EDIT: E je trafo 1AN 657 32, prostřední z trojice za měřidlem. Ale na jeho pájecí destičce jsou vývody označeny 0, 1, 10, 100 a 1000. Takže beru zpět.
Naposledy upravil(a) elektrosvit dne 22 bře 2020, 20:12, celkem upraveno 1 x.
Soemtron

#14 Příspěvek od Soemtron »

Ještě k osciloskopu D 581. Kontaktoval jsem nového majitele. Topné těleso je dodělávka proti přepětí v dnešní síti a snižuje napětí na 210V.
Přílohy
Tesla D581 topné těleso.jpg
Tesla D581 topné těleso.jpg
Naposledy upravil(a) Soemtron dne 23 bře 2020, 13:53, celkem upraveno 1 x.
PavelFF

#15 Příspěvek od PavelFF »

Osciloskop D581 měl na svou dobu asi poměrně slušné parametry. V zimě i zahřeje dílnu.

Ale linearita pily časové základny je podle fotek příšerná. Tak to snad tehdy nemohlo vyjít z fabriky. Není tam ještě nějaká chybka?
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“