Elektrónkový zosik, výber zapojenia.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od zdenoeddie »

Sendyx píše:Pokud jsi stvořil desítky výrobků a neznáš základní normy, je to na pováženou 8O

Z fotky se toho moc nepozná, ale další námitka jsou ty lampy - nedovolená povrchová teplota, nebezpečí - jak při vyjmutí elky, tak při poškození.
Něco podobného měl známý taky s argumenty, že doma se nic nestane, naštěstí ho 2 havárie se šťastným koncem přesvědčily k instalaci krytu.

zakladni normy? vo vsetkych vyrobkoch som dodrzal vysoky stupen krytia IP44 aspon,uzemnene kovove casti atd.... nerobim sa mudry,ale neviem si spomenut na nic,v com by mi mohol niekto nieco vytknut.Pozri sa na ten zdroj ktory je za zosilovacom,ten som tiez robil napriklad,vidis tam nieco "nebezpecne" ?
A nakoniec,co sa tyka toho zosika,mne sa paci takyto tak budem mat takyto,ale co sa tyka elektrotechnickych veci neviem zeby som nieco nedodrzal/porusil.
Sendyx

#62 Příspěvek od Sendyx »

Neznalost norem a zákonů nikoho neomlouvá. Stupeň krytí s tímhle výrobkem souvisí minimálně.

Zde si normu můžeš objednat...

http://shop.normy.biz/detail-polozky.php?katcis=66686

Hrubá vada je vysoká povrchová teplota elky - myslím, že ovládací části mají dovolenou teplotu 50 st. C, při poruše 60, a ostatní části o 10 st. C výše. Dále bude elka asi považována za živou část zařízení, vzhledem k umístění, tj. jako by byla holá.

U toho zdroje . já podle fotky nepoznám, jestli máš v trafu tepelnou pojistku nebo co se bude dít při simulované poruše.
Sendyx

#63 Příspěvek od Sendyx »

Ad Petříkoviny... GU81 na erste foto je pod bání, ale trčí tam zřejmě usměrňovačky...
Já bych ho moc nerozebíral, podle info z druhé ruky je spousta těchto věcí spíš designový návrh a skutečná realizace je jinde.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od zdenoeddie »

Sendyx píše:Neznalost norem a zákonů nikoho neomlouvá. Stupeň krytí s tímhle výrobkem souvisí minimálně.

Zde si normu můžeš objednat...

http://shop.normy.biz/detail-polozky.php?katcis=66686

Hrubá vada je vysoká povrchová teplota elky - myslím, že ovládací části mají dovolenou teplotu 50 st. C, při poruše 60, a ostatní části o 10 st. C výše. Dále bude elka asi považována za živou část zařízení, vzhledem k umístění, tj. jako by byla holá.

U toho zdroje . já podle fotky nepoznám, jestli máš v trafu tepelnou pojistku nebo co se bude dít při simulované poruše.

beriem na vedomie.zaverom asi len tolko,ze ty co su tu na fore urcite maju doma este nebezpecnejsie zariadenia ako je toto a nerobia si s tym starosti.tymto sa nechcem nijak vyhovarat a ukazovat na druhych aby na mna nikto neukazoval atd..,ale treba sa pozriet aj na svoju stranu plota,nielen na tu druhu........... :wink:
Tymto by som tuto debatu ukoncil :)
Crifodo

#65 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Ad Petříkoviny... GU81 na erste foto je pod bání, ale trčí tam zřejmě usměrňovačky...
Já bych ho moc nerozebíral, podle info z druhé ruky je spousta těchto věcí spíš designový návrh a skutečná realizace je jinde.

Však já ho taky beru s velkou rezervou :wink: je to takový lampový Kaplický :lol:
Crifodo

#66 Příspěvek od Crifodo »

Zdenoeddie: to je stará pravda, znám revizáka, který sebou tahá prodlužovák s vyhřezlými žílami z vidlice :lol: :twisted:
Sendyx

#67 Příspěvek od Sendyx »

Náhodou - myšlenkä, propracovanost a perfektní zpracování tomu nechybá... kdybyste lidi věděli, jaký je problém třeba sehnat skleněnou trubku, aby vypadala a dala se použít na zesilovač....
Crifodo

#68 Příspěvek od Crifodo »

sehnat, Sendyxi, není problém cokoliv, když máš tyhlety...
(snad s výjimkou červené rtuti a takových těch ožehavých věcí),
to je věc návrháře, jak moc je v realitě co se týče dosažitelnosti materiálů v navrhované konstrukci, nápady panu Petříkovi neupírám, některé jeho věci se mi taky velmi líbí, ale v těch lampách asi tak v poměru 2:1 šlápne designově do měkkého, domů bych to fakt nechtěl. Je tam až nápadné hromadění těch materiálů a vnějškových metod, které vyznává jisté rychle zbohatlé novodobé etnikum v Karlových Varech :evil:
Ty tvoje tři odkazy jsou nesrovnatelně elegantnější a hodnotnější, pokud jde o estetiku.
Trioda

#69 Příspěvek od Trioda »

kup si ode mě http://elektronky.vyjimecny.cz/, zatim jsem neslyšel tranzistorovej zesilovač kterej by přehrál lampáč, otázka času než na to lidi přijdou, jinak tu Ecc85 můžeš nahradit Ecc88 otázka je jestli to za to stojí, protože ECC85 kvalitní NOS koupíš za pár šupů, kvalitní Ecc88 se šplhaj až ke stovkám dolarů.
Crifodo

#70 Příspěvek od Crifodo »

docela by mě zajímalo, triodo, o jakou víru je opřen ten názor že 15W lampáč je "silný" jako 80W tranzistorák :roll:

ty používáš jako síťové přívodky konektory XLR, nebo co to je?? 8O
masar

#71 Příspěvek od masar »

Nemám nic proti těm, kteří vyznávají zvuk koncových elektronkových zesilovačů, pokládaje jejich zkreslení za přednost, podobně jako má někdo v oblibě různé tvary v grafických ekvalizérech. Ale musím protestovat proti pojmům, které jsou použity u elektronkových předzesilovačů "... výborný plný rytmický zvuk, ideální na taneční hudbu" nebo "...výborný dynamický plný zvuk nedosažitelný operačními zesilovači v běžné spotřební elektronice", aniž by to bylo doplněno jakýmkoliv měřením parametrů. Jako by si lidi neuvědomovali, že zdrojem všech signálů jsou dnes výhradně zařízení postavená na křemíku. Jako kdyby od optiky po předzesilovač se o kvalitu nikdo nestaral a pak teprve nastoupí elektronkový předzesilovač, který všechno špatné zachrání. Bohužel se dnes najde hodně lidí, kterým stačí jen něco tvrdit a oni tomu ochotně věří, a jsou schopni si koupit i zařízení na astrální energii. :wink:
Radix

#72 Příspěvek od Radix »

Crifodovy otázky bych doplnil o další.
Kmitočtový rozsah u zesilovače 6V6 20 Hz - 20 kHz je vztažen k jakému poklesu?
Sendyx

#73 Příspěvek od Sendyx »

2Crifodo - XLR nemá půlené kontakty, to spíš vypadá jak ty rusko-německé konektory ze staré spojařiny.
Crifodo

#74 Příspěvek od Crifodo »

nesháněl někdo nedávno takový konektor k mikrofonnímu vstupu nějakého AZK?

ta šňůra k předzesu vypadá jako dvoužilová flexo, ten předzesilovač je v třídě II?

taky mi není jasný pojem "žhavicí elektronka", to mělo být asi "usměrňovací"?

před odstupem 90 dB se skláním v němé úctě. To neudělám ani v pasivním útlumovém členu, když tam bude trafo jen pro indikaci..
Sendyx

#75 Příspěvek od Sendyx »

Jo, ty údaje mi připadají taky silně federmanovské...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“