Byl jsem i v UT, ale to "NIC" nestálo zato sem dávat, tak to přikládám dnes:
Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
kokun píše:Je tu někdo, kdo ještě houbaří měsíc před vánocemi (tedy kromě mne)?![]()
No starej Smotlacha říkal, že houby se daj sbírat po celej rok, jen jde o to kde a jaký.
Ale o těhle určitě nemluvil. Letos to je asi rekord. Třeba to vydrží ještě týden, teprve počátkem prosince má mrznout.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Doufám ale, že mě to počasí dovolí - příští týden má být hodně deštivý (škoda jen, že ten, teď zbytečně nadměrný, déšť nepřicházel raději v srpnu, anebo třeba v říjnu), teď je té vody někdy až přespříliš. Ale alespoň se trochu doplní spodní vody - za poslední roky její deficit jenom narůstá
A taky nebylo třeba těch tří "našich" (po sobě jdoucích!) přespříliš mrazivých nocí (před dušičkami) - jinak je letošní listopad (u nás - na V) nadměrně teplý (a má být až do prosince). Úroda hříbků mohla být pak daleko vyšší - tak jako u některých tady na YT (viz třeba i ty včerejší)
Už jsme to tu párkrát probírali - i menší mrazík (až tak do -5°C) nemusí houbám (zvláště těm tvrdým - pravákům) uškodit - už taky proto, že v lese bývá většinou o něco tepleji (země si udrží o něco vyšší teplotu, jako v otevřené krajině) a pokud je hříbek navíc ještě větší částí v zemi, či obklopený humusem, listím, apod., tak mu neublíží. Letos jsem byl (31.10.) v lese i při -7°C (mimo les) a příznaky "zmrzlý" jsem viděl jen u jednoho - a to bylo spíše tím, že byl rozmáčený předchozími dešti a rostl v mokrém ďolíku. Přesto už se ale takové mrazíky "podepsaly" na růstu podhoubí (spíše jeho poškození) a ovlivnilo to tím další růst hříbků.
Přemrzlý hřib se pak pozná tak, že po jeho rozmrznutí (při pokoj. teplotě) je pak "jako guma" - měkký a vodnatý
Taxi vyber - napiš závěť a vyzkoušej (co bys pro vědu neudělal). "Pozůstalí" ať nám pak napíší
kokun[size=75] v ne, 24.listopad 2019 7:58[/size] píše:Jj - taky mám v plánu ještě jednou (letos naposledy) vyrazit - někdy koncem příštího týdne. Jo - a v zimě nechodím - nemusím jíst všechno, co se třeba seškrabává ze stromu![]()
Celeron[size=75] pak[/size] píše:V sobotu to má jít s teplotou dolů a od pondělka v noci mrznout na delší dobu.
Taky že u nás už od NE docela slušně mrzne - včera nějakých -7°C. Dnes už tolik ne, zato pocitově hůř než včera - vlezlý vítr
Přesto jsem ale ještě před týdnem (ve ČT) na houby byl - i když to za moc už nestálo. Když tak sem zítra hodím foto.
- Přílohy
-
DMULTI-B1STIT01.gif- Meteostanice cca 4km od nás
- (54.29 KiB) Staženo 137 x
https://www.youtube.com/watch?v=N6Rek9Cp5h0
https://www.youtube.com/watch?v=8sqpGpYAFyY
A u nás toho za celý březen napršelo málo - a za poslední 2 týdny téměř nic (a to tam ještě 5 dnů chybí - ani kapka):
http://www.pocasibrumov-bylnice.cz/wxwu ... &h=350
Zrovna bylo ve zprávách, že je na trhu pixla švédských smržů a stahují je, protože v nich našli přimíchaný ucháče. Asi to někdo reklamoval po šavlovým tanci nebo horší příhodě.
Kokune, kterej to je na tý míse od KUBO, já to nepoznám.
Ten velkej na kraji na desátý hodině?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!