Aktuálně Česká pošta
Moderátor: Moderátoři
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Mail platím taky kartou (rovněž předplacenou) a je tam na výběr. Buď si to zaplatíš na jak dlouho chceš a nebo si tam necháš tu kartu uloženou a oni si to budou brát sami. To jsem samozřejmě nedělal, i když na té předplacené kartě je kulový.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:pochybuju, že to není ověřený třeba přes IP a spoustu dalších věcí, co se nabízí.
No, to já jsem názoru, že takto to zabezpečené vůbec není
PolPot píše:cez IB zvýšil limit platby kartou cez internet (to sa potvrdzuje SMS), potom zaplatil (žiadne potvrdenie), a zasa som znížil limity (to sa zasa potvrdzuje SMS)
Motáš dohromady dvě věci. Jednou tou věcí je autorizační SMS z internetbankingu, kterou potvrzuješ změnu nastavení. To nikterak nezávisí na tom, komu a kam platíš.
No a druhou věcí je SMS při potvrzení platbě. To závisí na obchodníkovi/platební bráně, zda to podporuje.
(mimochodom nič nepletiem, len popisujem CELÚ situáciu, ono to môže súvisieť)
Takže pokud je obchodník mimoeurounijní, může ti vybagrovat kartu, aniž bys to musel schvalovat SMS kódem.
Opatření je tedy "mírně" k ničemu - relativně bezpečné platební lokality jsou zabezpečeny dvoufaktorově, kdežto lokality typické pro karetní podvody (Afrika a spol.) mohou vykrádat karty vesele dál.
On tě nemusí nutně vybagrovat obchodník - on může číslo tvé karty prodat někomu jinému a ten tě může vyluxovat.
Mimochodem - EU teď chystá nějaké další zpřísnění toho ověřování. Nevím přesně, co se bude krom SMS kódu ještě vyžadovat, ta konkrétní implementace bude záviset na národních bankovních soustavách.
Ono ověřování sms kódem není všude v Evropě obyvklé. Např. v Německu používají TAN - od banky dostaneš ve zvláštní zásilce ke kartě papír s hafo čísly a systém tě při platbě požádá o zadání číslic určitého pořadí z toho seznamu. Specifikaci vícefaktorového ověřování to ale plní. Je to o rozhodnutí daného státu, jak se to bude v praxi implementovat. U nás zvolili 3D secure. S čím ČNB potažmo česká bankovní asociace přijde, je ve hvězdách. Já jen doufám, že si kvůli tomu nebudeme muset pořizovat smártfón se čtečkou otisku prstů nebo nějakou podobnou zhovadilost.