Vlhká plesnivá zeď - co s ní?
Moderátor: Moderátoři
witt píše:d) zeď vyhřívat např. pod omítku máznout vyhřívací kabel, který se v zimě používá proti zamrzání trubek.
Norma pro elektrické vytápění ČSN 33 2000-7-753 nepovoluje vytápění svislých zdí v omítce. Povoleno je jen u šikmých a vodorovných stropů, třeba podkroví pomocí topných fólií pod sádrokartónem, akorát nevím přesně od jakýho úhlu (30 nebo 40 st). Podmínka je, že pod šikminou musí být 1,5 m svislá podesta.
Zdůvodňuje se to tím, že do svislý stěny lze snadno natlouct hřebík na pověšení obrázku, na šikmej strop se pověsit nic nedá.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Při jedný rekonstrukci jsem viděl odbornou firmu ,co likvidovala plísně tak, že omlátili omítku, vytrhali podlahu a pak v tý místnosti zapnuli mikrovlnej generátor. Přijde mi to trochu divný, že by mikrovlny zničily spóry ve zdi ale asi to funguje. Na vrch přišla sanační perlitová omítka a nesmí na to přijít vápenej štuk. Ty mikrovlny jsem taky viděl používat na likvidaci dřevomorky a nějakýho dřevokaznýho brouka v krovu historický budovy, tam to zabralo spolehlivě.
Mikrovlny způsobují kmitání molekul vody a tím i její ohřev. Podle vlnové délky, kromě kovů, pronikají do hloubky ozařovaného materiálu. Ničení plísní, hub a hmyzu, obsahujících ve svém organismu vodu, jejich mikrovlnným ohřevem, je tedy možné. Zkrátka je tam uvaříte, nebo upečete. Jen bych si dal pozor, aby při aplikaci mikrovln, nebyli v dosahu lidé, domácí zvířata, spotřební elektronika a zvážil bych i možný účinek na elektroinstalaci.
Celeron píše:Při jedný rekonstrukci jsem viděl odbornou firmu ,co likvidovala plísně tak, že omlátili omítku, vytrhali podlahu a pak v tý místnosti zapnuli mikrovlnej generátor. Přijde mi to trochu divný, že by mikrovlny zničily spóry ve zdi ale asi to funguje. Na vrch přišla sanační perlitová omítka a nesmí na to přijít vápenej štuk. Ty mikrovlny jsem taky viděl používat na likvidaci dřevomorky a nějakýho dřevokaznýho brouka v krovu historický budovy, tam to zabralo spolehlivě.
ty mikrovlny se běžně používají na dřevomorku a brouky, ale co jsem viděl, tak ten generátor je směrový a vždy se přiložil k určitému úseku zdi.
witt píše: ty mikrovlny se běžně používají na dřevomorku a brouky, ale co jsem viděl, tak ten generátor je směrový a vždy se přiložil k určitému úseku zdi.
Psal jsem, že vím, že tohle funguje dobře, ale nevěděl jsem, že to funguje i na plíseň. Asi se opravdu "uvaří" jak psal Odkundes.