Čítač/lc-metr

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

Čítač/lc-metr

#1 Příspěvek od jjilek »

Přistál mi na stole universální 100MHz čítač/LCmetr. Nic dnes vyjímečného, jenže na bastlíře poměrně poctivá konstrukce z 80-let na TTL obvodech stojí za pozornost.
Přístroj měří frekvenci , periodu, impulsy, indukčnost, kapacitu v jednom.
Zajímavá bylo také skutečnost, že po výměně zkorodovaného TC191/0,47µF a odrušovací kostky přístroj stále měří, a zdá se že docela dobře.
Napadá mne, nenarazil někdo v amatérských časopisech na něco, co by tenhle metr připomínalo?
Přílohy
up.jpg
up.jpg
riht.jpg
riht.jpg
left.jpg
left.jpg
front.jpg
front.jpg
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Čítač je pravděpodobně upravená konstrukce AR-A 9/1982 (pětimístný čítač 0-100MHz).
Spiral

#3 Příspěvek od Spiral »

Zdravím,
zarazil mne ten nápis na předním panelu "freqency" mělo by tam být frequency nebo se pletu?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Čelní panel má v levým horním rohu hned vedle šroubku napsaný označení "TR 5258/0009" - jestli mě paměť neklame, takovýhle šifry taky používali jako typový označení Uhříci z Videotonu - třeba TR-5283 je univerzální counter s displejem z LED segmentovek "chodící" až do 520MHz. Neboli TR 5258 by klidně mohl bejt nějakej koncepčně o generaci starší aparátus (čítač s digitronama).

Spiral píše:...zarazil mne ten nápis na předním panelu "freqency" mělo by tam být frequency nebo se pletu?
Jo, anglicky určitě - navíc nepravidelný rozteče mezi písmenama usvědčujou tvůrce z použití Propisotu/Transotypu. Ergo bác-hamr - je to bastl, do kterýho autor mohl využít část vraku staršího továrního přístroje ...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 04 dub 2020, 19:29, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cowley

#5 Příspěvek od Cowley »

Propisot a samo doma :)
pepik9

#6 Příspěvek od pepik9 »

Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Vstupní jednotka je rozhodně podle čítače Munzar-Doležílek z AR-A 82. Otočný přepínač je nahrazen izostatem, zobrazovač s budiči upraven na digitrony. LC metr je do konstrukce přidaný.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

To nebude jiná verze - to bude právě ten původní "dárce orgánů".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jjilek »

To byla moje první úvaha. Ale provedení neodpovídá profesionální výrobě vně ani uvnitř. Navíc je přístroj důsledně osazen součástkami Tesla počínaje io, digitrony, přepínače, svorky, knoflíky ale i odřezky konektorů na propojení jednotlivých desek. Čítač s označením TR 5258/ 0009 od EMG skutečně podle hledání v googlu existuje, ale najít se mi jej nepodařilo.
http://regimuszereklhanzi.5mp.eu/web.ph ... tlQn1um0vw
Postavit vlastní čítač není až tak neobvyklé, spíš mne zaujalo přidání LC metru. Zajímalo by mne, na jakém principu.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

jjilek píše:....
Postavit vlastní čítač není až tak neobvyklé, spíš mne zaujalo přidání LC metru. Zajímalo by mne, na jakém principu.
Tak povětšinou máš 2 možnosti - buď měřit proud o nějaký předem daný frekvenci = v principu zjišťovat impedanci součástky na daným kmitočtu a kapacitu/indukčnost dopočítat pomocí (analogový) násobičky, nebo využít měřicí oscilátor RC/LC, do kterýho danou součástku zapojíš a měřit periodu výslednýho kmitočtu - a na to ten čítač stejně potřebuješ.
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Nepříjemné je, že kmitočet či perioda v LC oscilátoru má nelineární závislost na L (nebo C). Takže je potřeba to nějak ošetřit, má-li číslo na displeji odpovídat indukčnosti a ne kmitočtu. Jinak by byla nutná kalkulačka nebo nomogram.

Předpokládám, když vidím, že autor konstrukce čerpal inspiraci v Amáru (viz stupní zesilovač), že někdy asi vyšel v AR článek s měřičem L a/nebo C s digitálním výstupem.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Vyšel, v Electusu byl návod na digitální LC-metr někdy v 90. letech - a byl s analogovou násobičkou založenou na LM13700 a měřil pomocí katalogovýho zapojení ICL7106. Myslím že v tom Electusu byl zároveň i ohmmetr pro malý odpory - na 4-vodičový měření. A taky vyšel těsně před koncem 80. let návod na měřič elektrolytickejch kondíků s analogovým měřákem a lineární stupnicí - akorát už si nevybavím na jakým principu to měřilo, ale mám pocit že tam byl 1458 a minimálně jedna půlka byla zapojená jako komparátor. Bylo to na obálce, ročník zhruba odhadnuto 1987-89, možná ještě tak rok-dva dál.
ypsi

#13 Příspěvek od ypsi »

EKKAR píše:.. A taky vyšel těsně před koncem 80. let návod na měřič elektrolytickejch kondíků s analogovým měřákem a lineární stupnicí - akorát už si nevybavím na jakým principu to měřilo, ale mám pocit že tam byl 1458 a minimálně jedna půlka byla zapojená jako komparátor. Bylo to na obálce, ročník zhruba odhadnuto 1987-89, možná ještě tak rok-dva dál.

To by mohol byť tento od Belzov: https://belza.cz/measure/cmet.htm .?
Kvicala_r

#14 Příspěvek od Kvicala_r »

Ten Belzův sem stavěl s nadějí, že s tím něco změřím. Od doby, co sem si pořídil "Zajíce" sem ho puštěný snad ani neměl.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

ypsi píše:
EKKAR píše:.. A taky vyšel těsně před koncem 80. let návod na měřič elektrolytickejch kondíků s analogovým měřákem a lineární stupnicí - akorát už si nevybavím na jakým principu to měřilo, ale mám pocit že tam byl 1458 a minimálně jedna půlka byla zapojená jako komparátor. Bylo to na obálce, ročník zhruba odhadnuto 1987-89, možná ještě tak rok-dva dál.

To by mohol byť tento od Belzov: https://belza.cz/measure/cmet.htm .?
Máš recht, byl to von, fotka odpovídá. A poznámka u Belzy (zde "teufela") na webu dole na stránce "Měřič vyšel v AR2/90 na stránce 49" mi potvrzuje, že jsem se nijak extra neseknul s těma rokama. Ale ten digitál s LCD měřákem byl jinde, tutově vyšel v nějakým Electusu, ne v běžným měsíčním čísle.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“