každú noc spln mesiaca
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Oheň byl vždycky používanej k přípravě jídla, není to žádný znesvěcení. Je blbost pro tři skauty rozdělávat oheň na přípravu jídla a pak slavnostně "táborák".
Naopak do ohně patří jen dřevo, v tom je jeho čistota vždy. Žádný podpalování ponožkou a žádný pálení odpadu.
Jediná výjimka je skutečný rituál táborového ohně, ale to už jsou skauti nacpaní k prasknutí někde z hospody, nebo konzervou. Pak si můžou tvořit rituály dle libosti.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- tomasjedno
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:Vidíš, moje prateta byla skautka a nikdy mě nic takovýho neučila, co se týká ohně. Občas se stává, že výklad pravidel tvoří lidi se sklonem k sektářství
Nelze nevzpomenou památnou scénu s Ohnivákem z filmu Pějme píseň dohola.
Do tohohle vnitřního kruhu smí vstoupit jedině vohnivák.
Víte, kdo je to vohnivák?
Pták.
Ale ne. Vohnivák je funkce.
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, na těch velkých vatrách stejně nic opéct nejde.
Z čeho se vlastně má dělat troud? Usušenej druh mechu?
Jasněže nic nejde na vatře opéct, když se k tomu nejde na 3m přiblížit
Na opečení jsme děckám dělali jeden menší "jejich vlastní", zapalovaly si ho samy a byly na něj pyšné
No a troud - to je zuhelnatělej rostlinnej materiál, kterej je schopnej po zasažení malým zdrojem intenzivního tepla (jiskrou ať už z pazourku, nebo třeba z pyritu nebo průmyslově vyrobenýho "kamínku" ze slitiny ceru a železa) začít doutnat a s přívodem dostatečnýho množství čertvýho vzduchu ve svý hmotě nechat rozšířit doutnající ložisko natolik, že je od něj možný zapálit další hůř zapálitelnej hořlavej materiál. Dá se udělat třeba z bavlněný hadry - když ji zapálíš, necháš zuhelnatět, pak uhasíš politím vodou ještě než úplně shoří a znovu ji vysušíš, nebo ji uhasíš zabráněním přístupu kyslíku v hermetický flaši, to zuhelnatělý začne znovu doutnat i po pouhým škrtnutí ze zapalovače i bez plynu nebo benzínu nebo po zakřesání železným předmětem o pyrit/pazourek - a dá se to opatrně rozfoukat až tak, že od žhavýho uhlíku chytí třeba hoblinka dřeva nebo pár stýbel suchý slámy nebo trávy. Když použiješ takovou tu "americkou" škrtací tyčinku, co se prodává i na netu v potřebách pro tábormníky a zálesáky, tak s troškou takovýho zuhelnatělýho hadru v dobře těsnící krabičce (aby nenavlhnul) nepotřebuješ vůbec sirky ani jinej zapalovač ...
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Na dohoření se to zakryje plechem, určitě to nikdo nezalívá vodou.
Zdeňku, tak když jsi mě pratetu u skautů, tak jistě víš, co to byl ten ešus, případně dvojtej ešus. Nebo ti to neřekla?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nakonec skautský tresty mají být pozitivní,ne? Když mně kluk rozbil oblíbenou sklinku na pivo jen proto, že dělal blbosti, musel umýt nádobí (zatímco já jsem vysával jemný střepy z koberce) a pak teprve dostal vytouženou kofolu.
Možná se to na první pohled nezdá tak hrozný ale není to nic příjemnýho, ten malej čurek vody se rozleje pod oblečením úplně všude. Mělo to docela psychologicko- výchovnej efekt. Já dostal ešus za usnutí hned na první noční hlídce a od tý doby jsem na hlídce už neusnul nikdy.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!