Piezopískače
Moderátor: Moderátoři
Piezopískače
Vypájel jsem a připojil piezopískač na RC gener BM534, nastavil 8V na výstupu a projel od 1 do 6 kHz. Pod a nad už není téměř slyšet. 10 cm od pískače jsem dal Husolu multimetr s měřením rámusu v dB. TDK dělalo největší rámus kolem 4,2 kHz a to 86 dB. Moc to ale slyšet není.
Vyhrabal jsem v zásobých nějaký další pasivní pieza a zkusil je stejným postupem. Teslácký dvojdrát SK90003 průměru 30 mm ječel kolem 2,6kHz skoro 98 dB, a opravdu "byl pořádně slyšet" ale do modulu se nevejde.
Trojvývodovej průměr 24 mm asi z GME byl slabší než původní TDK.
Pak jsem našel dvojdrát průměr 17, výška 8,5 mm s packama na připevnění a ten byl slyšet celkem dost na 3,9 kHz dával 92 dB. Bohužel nevím, co to je za typ.
Nemáte někdo s piezopískačema nějaký větší zkušenosti? Potřeboval bych aby byl hlasitější. Zkoušel jsem na BM534 výstupní napětí měnit od 6 do 10V a podle Husolu se intenzita změnila jen o 1 dB. Takže zdvojit napětí pro pískač asi nepomůže. Navíc některý pieza jsou jen na 12V. Větší průměr se nevejde. Je ještě nějakej jinej způsob, jak piezo zesílit?
Do repráčku a integrovanýho zesilovače se mi moc nechce, nedá se to nikam inteligentně nabastlit.
A poslední dotaz, záleží na polaritě u těhle piezopískačů? Všechny co mám na stole mají vývody dvou barev, červená/ černá. Zapájel jsem červenou na plus.
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Předpokládám, že ten plastovej futrálek způsobuje vlastní rezonancí komůrky či celý sestavy právě ten největší kravál na kmitočtu 3,9 kHz v mým případě.
Jen by mě zajímalo jak pieza s větším průměrem. Čím větší průměr, tím mají obvykle nižší rezonanční kmitočet. Ale nevím, jestli mají i vyšší akustickou účinnost. A jestli má cenu se pokoušet dát větší průměr s rezonancí někde kolem 2,8-3,1 kHz, kde bych předpokládal, že bude lepší slyšitelnost na větší vzdálenost. Hradečáci, co jsem znal a co to kdysi vyráběli, už většinou vymřeli.
Zkusím si ubastlit simulační vzorek abych odzkoušel vhodnou indukčnost jak velkej bude její vliv.
- Artaban001
- Artaban001
Artaban001 píše:Ahoj. V piezosirénkách bývá paralelně k piezu cívka, nebo autotransformátorek. Spínací tranzistor se budí obdélníkem. Na cívce jsou špice o několik desítkách V a tím se piezo víc vybudí. Autotransformátorek k tomu přidává ještě převod
Autotransformátorek bývá v "okenních/dveřních" alarmech s magnetem, u "rákosníků" kolem dvacky.
- Artaban001
sinclair píše:Tvůj BM534 umí 6-10V do výstupu? Můj to teda neumí, maximálně asi 4,5V naprázdno. Když chci při nějakých měřeních přebuditelnosti, nebo zkreslení nf traf víc, tak musím použít BM492. Ten svede naprázdno až 7,75V.
Přiznávám, že jsem kolik je na výstupu do pieza neměřil ale voltmetr měřáku ukazuje 0-10V. Výstup je branej z emitorovýho odporu cca 1K KSY34 a z toho se taky bere signál pro zesilovač a usměrňovač měřáku. Odpory děliče jsou na nejvyšším rozsahu nezapojený, tak asi na výstupu těch 10V být může. Zítra to můžu milivoltmetrem BM512 přes oboustranej BNC kabel změřit.
- Artaban001
- Přílohy
-
Regenerace_Piezoelementu.pdf- Regenerace piezoelementu
- (127.56 KiB) Staženo 152 x