Co čekat od obrazu TV Merkur / PMD60
Moderátor: Moderátoři
Co čekat od obrazu TV Merkur / PMD60
koupil jsem si pro hrátky se starým počítačem monitor PMD60 (je to osekaný Merkur). Povyměňoval jsem pár kondenzátorů a už funguje, nicméně nejsem spokojený s tím jak.
Chci se zeptat, kdo si ještě pamatujete, zda následující chování je normální.
1) I po seřízení při nízkém jasu není obraz v horizontálním směru z kraje do kraje, chybí cca. 0.5-1cm.
2) Souvisí to s předchozím - při zvýšeném jasu / bílé obrazovce je obraz větší a problém 1) se neprojeví.
Je to normální, nebo mám začít pátrat čím by to mohlo být způsobeno ? Obraz bych asi uměl roztáhnout přidáním dvou magentů k obrazovce, jenom mi to přijde trochu ošklivé, navíc tu stále bude vliv nastavení jasu na velikost obrazu, i když malý.
Předem dík za jakýkoliv názor,
Vlada
Zvětšení obrazu při zvýšeném jasu - na vině prý bývá měkký VN zdroj. U CRT celkem běžný jev. Možná taky budou na vině chcípající filtrační kondy.
To, že rozměr obrazu je mírně závislý na jasu, je normální vlastností čbtv - nemají žádnou stabilizaci VN, rozměr tedy závisí na tvrdosti zdroje VN a odebíraném proudu (jasu).
Jinak napětí ze zdroje bylo 10.3V (podle dokumentace má být 10.8V) Když jsem ho navýšil na 11.3V je obraz super.
Tímto děkuji za radu. Btw. proč VN trafo časem měkne ?
vlada13 píše:Jak píše xsc, navíc merkur obrazovka nemá plastem skryté okraje jako modernější monitory. Vzniká pak dvojitý rámeček.
Jinak napětí ze zdroje bylo 10.3V (podle dokumentace má být 10.8V) Když jsem ho navýšil na 11.3V je obraz super.
Tímto děkuji za radu. Btw. proč VN trafo časem měkne ?
Zároveň sis tím přežhavil báň.. Pokud ti to tedy došlo