Proč je rozdílný nabíjecí proud na AAA, AA
Moderátor: Moderátoři
- czatlantis
czatlantis píše:Hej co s těma eneloopama děláte, že mají kapacitu 150mAh? Já je používám od roku 2011 a i tyhle mají pořád kapacitu v pohodě (1700mAh+) a to se běžně používají ve všem možným. Na každým mám číslo a pak v excelu napsaný datum uvedení do provozu a sem tam změřená kapacita.
Ještě jsem žádnej eneloop nevyhazoval (a to jich mám v provozu cca 160). Nabíjím výhradně v Maha C-9000, která mi přijde že nabíjí velmi šetrně (baterky nejsou vařící na konci nabíjení + nabíjení se ukončí vcelku brzo a pak se jen pomalu dotlačí 100mA další hodinu myslím).
K těm "5500mAh" baterkám - tohle mi přijde strašně na hlavu. Člověk si otevře třeba tyhle srajdy na aliexpressu a všichni lidi to tam chválí, má to 5 hvězdiček hodnocení a plno komentářů jako "doručeno rychle, funguje". Sem tam jendohvězdičkový "má malou kapacitu", ale to je drtivá menšina hodnocení. Běžnej člověk prostě kapacitu nezměří a baterka funguje=strčí ju do svítilny a ono to svítí. To stejný u 18650 článků "9999mAh" a podobně co mají v reálu sotva 500mAh
Pak plno lidí nadává na nabíjecí baterky že mají malou kapacitu, nevydrží atd atd a přitom používají tyhle sračky. Což mi přijde strašná škoda, jelikož v současné době už prakticky nemá smysl používat nenabíjecí.
Cenově to taky už není žádná velká investice. Jestli nějaká lepší alkalická stojí 10kč/kus a nebíjecí třeba 60kč/kus, tak za 6 nabití to "máme doma". No a 6 nabití snad vydrží baterka každýmu. Tím spíš, když ty Eneloopy z mých zkušeností bez problému fungujou už nějakých 9 let...
Já už nenabíjecí AA/AAA nikde nemám - všude Eneloopy a spokojenost 100%. Nemusím řešit takový ty věci jako že mám svítilnu co jsem nějakou dobu používal a teď co s tím? Na jednu stranu je škoda vyhodit baterky co mají ještě 50% kapacity. Na druhou stranu chci mít svítilnu ve 100% stavu připravenou. Tak do ní dám nový články a ty 50% si nechám "do dálkáče" a pak se mi tu hromadí polovybitý články co "je škoda vyhodit" a nikdo neví kolik energie ještě mají. Fuj, nikdy víc. Eneloopy prostě po použití hodím do nabíječky a jsou ready. Pokud mám pochybnosti a jejich stavu tak můžu občas změřit kapacitu jestli jsou ještě v pohodě. Nemluvě o tom, že pro větší proudy/nižší teploty mají mnohem vyšší kapacitu než sebelepší alkalický.
Teď si tady postěžuju, ale štve mě jeden fakt - že bych si troufal tvrdit, že většina "běžných lídi" snad ani netuší že nabíjecí baterky existují a dají se normálně jednoduše používat, případně si myslí že jsou šílně drahý. A mají zafixováno z televize, že Duracell jsou super a tak je kupujou.
Bohužel mám zkušenosti z první ruky z rodiny od manželky, kde používají jen a pouze nenabíjecí a ještě k tomu ty nejhorší (nejlevnější) zinko-uhlík. Na nabíjecí nemají vůbec pomyšlení - složitý, drahý, neumíme se o to starat (doprdele jak starat? Prostě hodím do nabíječky a tím to starání končí)...No nemám sílu je o tom nějak přesvědčovat ale prostě fascinuje mě tenhle přístup "nemám, nechci, nezajímá mě to, nechci o tom nic slyšet..."
Na tu použitelnost akumulátorů mam takovou teorii. Li-ion akumulátory jsou v praksy mnohonásobně lepší díky tomu, že dobře hoří a vybuchují tj. jsou složité na nabíjení, a tím pádem se prodávají už s nabíjecím obvodem, kde se díky masprodukci udělali patřičně dobré IC, které se o ně starají .
Akumulátory jsou super. Jenom, že uživatel musí koupit dostatečně kvalitní články, dobrou nabíječku, vědět jak to skladovat. Což je dost kroků, které se dají pos*, narozdíl od Li-ion. = špatný design od inženýrů / nedostatečná standardizace / obchodníci si plní kapsy.
Moje zkušenost ze studentské koleje je:
- - levný aku šroubovák s NiMh životnost cca 4 měsíce.
- kvalitní aku šroubovák s Li-ion > 4 roky.
Ty nabíječky připoj a odpoj za 8 hodin, v reálu fungují, jako připoj a nech to tam pár dnů. Sbohem akumulátore.