Monitor DAEWOO 529B
Moderátor: Moderátoři
Monitor DAEWOO 529B
Běžel pěkně, ale poslední dobou se za chodu pomalu zvětšoval obraz až za roh, následne v nem neco vzdy cvrklo a obraz se vratil do normálu .. Tohle začal delav včera najednou hodne často a pak v něm začalo jakoby prskat (zvuk pripominal výboje vn-trafa) ... monitor sem vypnul a od ty doby nenajel , kdyz ho zapojim do sítě tak nenajede ani zdraj a je slyšet takové rytmické sykání-cvrlikání..
Takže bych Vás tady rád poprosil o rady na co se zaměřit, pripadne jak postupovat, a jesli nekdo mate schema tak bych byl moc vdečnej.
P.S. to pomale zvetšovani obrazu souvisi s VN - co ho mohlo zpusobovat kdyz to jeste jelo ? treba vadnej elyt ?
Diky moc za rady.
Tom.
stevo59 píše:Nejaké rôčky to má, tak kontrola studeňákov by nebola od veci. To čo cvrliká je zrejme preťažený zdroj, jedna z možností je skrat rozkladového tranzistora, ale keď odičiel, asi mal prečo... a obávam sa, že krištáľovú guľu tu nikto nemá....
hoj, studenaky som pozrel, je tam tranzistor BU 2520 DX ktory som meral a v skrate nie je akurat podla datasheetu ma byt R(be) nejakych 50ohm a ja som nameral nejakych 20..
inak elektronike som sa davnejsie venoval, dokonca mam aj na to skolu, ale je to pre mna viac-menej iba koníček ku ktoremu sa rad vraciam,a bavi ma to, ale s pc-monitormi a tymito zdrojmi moc skusenosti nemam, preto som vdacny za kazdu radu a tip, konkretny navod samozrejme necakam
stevo59 píše:Ak je to tvoj koníček a máš čas, tak všeobecne : vymeniť el. kondy v primáre zdroja (sieťový spravidla netreba), skontrolovať či na sekundári nie je niektorá dioda v skrate, ak nie,vybrať rozkl. tranz. a namiesto C a E dať cca 60W žiarovku ako náhradnú záťaž. Ak sa zdroj so žiarovkou rozbehne, hľadať chybu v rozkladoch, ak nie postupne odpájať jednotlivé vetvy a nájsť tú, ktorá spôsobila preťaženie. To prskanie by poukazovalo na VNT, ktoré mohlo niečo odprásknuť, ale buďme optimisti..........Š.
no super, diky moc, pojdem na to postupne, vyskusam ci nabehne ten zdroj so ziarovkou, mam ten tranzistor vonku..
praveze bolo pocut prskanie, ako preskok VN tak mam pocit ze moja snaha bude marna a bude to VN trafo, ale uvidime, zatial diky pekne za rady