Přídavné osvětlení elektrokoloběžky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
HonzaT

Přídavné osvětlení elektrokoloběžky

#1 Příspěvek od HonzaT »

Ahoj, mám elektrokoloběžku s provozním napětím lion akumulátoru 36 až 42 V. Chci provést domontáž přídavného zadního světla, protože originální nesvítí příliš silně, ale jeho funkci chci zachovat. Přídavné zadní světlo je na 12 V. Použiji tedy step down člen z Aliexpresu, který mi vytvoří požadované napětí 12V jako zdroj napětí přídavného světla. A nyní. Originální zadní světlo na elektroloběžce funguje tak, že při jízdě světlo svítí, při brzdění světlo začne blikat. Z diskuzního fóra Xiaomi m365 jsem zjistil, že originální světlo je napájeno PWM signálem 1 kHz o středním napětí cca 3,8 Volt. Úkol: Potřebuji vytvořit, nebo zakoupit na aliexpresu jednoduchý zřejmě tranzistorový spínač, který mi bude spínat 12 voltové napětí pro přídavné světlo a tento obvod bude spínán (ovládán) originálním PWM signálem ze světla elektrokoloběžky. Přídavné světlo bude mít odběr max. 1 A/12V. Otázka: Lze použít obyčejný tranzistor, kde bude napojení zátěže 12V/ 1A mezi E a C a bude možné PWM napětí (3,8 V /1kHZ) z koloběžky napojit přímo na Bázi tranzistoru, aby se otevřel a sepnul ? Omlouvám se, nerozumím příliš tranzistorům, zejména ve smyslu, jak velké musí být napětí na Bázi, aby se tranzistor otevřel, ale neshořel. Většinou se vkládá do Bázové cesty odpor, ale nevím, jaký je výpočet. Možná, že v mém případě by ani nebyl potřeba. děkuji.
JoDiK

#2 Příspěvek od JoDiK »

Použij raději MOSFET tranzistor se spínacím napětím Ut max 2,5V (lépe 1,5V) s Uds aspoň 50V a Id aspoň 10A.
Zapojení viz simulátor...
samec

#3 Příspěvek od samec »

Načo cheš vymýšľať novú elektroniku? Veď v pôvodnom svetle máš všetko potrebné.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Povodne svetlo je asi len par LED bez elektroniky.

Ak to pridavne svetlo su tiez len LED (ziadna elektronika), tak spinanie FETom fungovat bude. Inak budu problemy.
HonzaT

#5 Příspěvek od HonzaT »

Myslíte, že toto by bylo pro mě vhodné ? Odkaz: https://www.aliexpress.com/item/4000299 ... 2e0ePa40nW .

Přívod energie by bylo 12 V, zátěž Led přídavné zadní světlo s max. příkonem 1 A. A signál Input bych napojil přímo od originálního zadního světla, které je napájeno PWM signálem. Ano ?
samec

#6 Příspěvek od samec »

Vieš nafotit pôvodné a prídavné svetlo, akú maju elektroniku?
HonzaT

#7 Příspěvek od HonzaT »

Původní světlo žádnou elektroniku nemá. Prostě do něj vedou dva vodiče a uvnitř je to napojeno přímo na Led diodu. PWM signál vytváří řídící jednotka elektrokoloběžky. Přídavné Led světlo je na 12V, pravděpodobně jsou v něm 3 diody 5730+odpory.
samec

#8 Příspěvek od samec »

Možno stačí to prídavné svetlo zapojiť do série s tým pôvodným, alebo namiesto neho.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“