Proč je v tomto obvodu tolik uzemnění (rada pro nováčka)
Moderátor: Moderátoři
- MartinJsemJa
Proč je v tomto obvodu tolik uzemnění (rada pro nováčka)
Včera jsem na YT našel jeden zajímavý projekt i se schématem obvodu. Zajímá mě, proč tam má tolik uzemnění (viz obrázek).
Chápu (asi) to uzemnění za LEDkou, bez toho by nesvítila.
Co to uzemnění na kondenzátorové bance, z jakého je tam důvodu?
Děkuji
- MartinJsemJa
Dále pak existují různé zkratky ve schématech, kdy třeba signálové spoje jsou kresleny jako jeden vodič - sběrnice a digitalní spoje jako jiná sběrnice. Viz náčrtek.
Pro rEEjpaly: "Zapojení" je samozřejmě nesmysl, jen pro pochopení, co jsem tím myslel
Doplnené:
Kým som to stihol dopísať, tak ma Mikraz predbehol a tak v príspevku nadomnou máte názornú ukážku, ako sa to kreslí na hulváta* a to doslovne.
A kutilmile - nelituju tě
Podobně je to s napájením. Napájení je obvykle čárka s kolečkem a připsaným symbolem Vcc, 5V, 12V, -15V a pod. U některých součástek, jako jsou integrovaný obvody se napájecí a zemnící piny ani nekreslí a jsou definovaný jako skrytý. Pokud to zase použiješ pro vstup pro plošný spoj, tak se v netlistu propojí třeba všechny Vcc navzájem.
Je to prostě taková zavedená konvence na zjednodušení schemat. Samozřejmě, že u součástek, ze kterých to schema skládáš a kreslíš musí být ty vývody zemí a napájení správně v knihovně odkud je bereš nadefinovaný.
No a na papíře se to maluje stejně a taky se předpokládá propojení stejných grafických symbolů napájení a zemí.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!