motorové kolečko - stavba
Moderátor: Moderátoři
Tak si udělal na odvoz pokácených a nakrácených "metrů" kulatiny něco jako starej klasickej trakař svařenej z nerez bezešvých trubek. Balónový kolo má přímo v náboji střídavý motor s halovkama sondama se řízením modelářským regulátorem pro letadla MGM-Compro. Kolo je umístěný mnohem víc vzadu než u stavebního kolečka. Ovládání je klasickej motocyklovej "rychlopal". Baterie má škatule Lithium Ytria dole pod trakařem poblíž kola, 7 ks 60Ah. Při cestě z kopce to rekuperuje baterky.
Tvrdil mi, že s tím odveze cca 0,75 kubíku kulatiny na místo odkud se dá už traktůrkem a že se s tím ani moc nenadře, nemusí tlačit, ani moc táhnout nahoru, jen drží balanc a směr.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tomuto věřím: https://www.youtube.com/watch?v=1Tz23mputmE
A kutilmile - nelituju tě
Nicméně, i když se s tím naučíš, v cestě bude "kamínek" který nečekáš, nevidíš (to provazochodci nemají) a když to bude fakt těžký, bude vykulený raz dva, i když to bude "na široko" nebo jakkoli jinak rozložený.
Toho se týká, že jestli to má uvézt 3/4 kubíku dřeva, je na místě otázka, kolik to váží a v případě suchého smrku to bude přes tři metráky a to musí někdo držet, pokud má trakař jedno kolo... Samozřejmě i vyvažovat. Netvrdím, že to nejde, že s tím nejde popojet někde po dvoře, ale nedovadu s představit, jak někdo odněkud z lesa veze toto "v rukách".
Rumuni vytahaj klády z lesa s koníkem, na palivo pořežou až doma na místě.
Kůň se napase na louce nebo dostane oves ze záhumenku za chalupou, ještě jako bonus nasere koblížky který se zaorají a pak z nich vyrostou melouny.
Crifodo píše:Rumuni vytahaj klády z lesa s koníkem, na palivo pořežou až doma na místě.
No vidíš a Česku v CHKO Železný hory klády tahat koníkem nesmíš, protože ty klády rozdírají přízemní rostlinstvo jako je mech, borůvčí a podobný. Ten trakař je v podstatě jedinná možnost jak mechanizovaně tahat dříví z místa kácení na lesní cestu, kde má na vyjímku povolenou dopravu v CHKO, podepsanou před časem samotným Bursíkem.
Ono i na kácení každýho stromu musí žádat o povolení na MŽP.
Celeron píše:Crifodo píše:Rumuni vytahaj klády z lesa s koníkem, na palivo pořežou až doma na místě.
No vidíš a Česku v CHKO Železný hory klády tahat koníkem nesmíš, protože ty klády rozdírají přízemní rostlinstvo
V NP, ktery se zove Krkonossky, je to podobny, mozna i horsi. Manika, ktery tam zije leta, pro drevo do lesa ze stejnych duvodu nepustili s konikem.
Drevo pak dostavali z lesa ekologicky vrtulnikem
http://www.listy.cz/archiv.php?cislo=104&clanek=041036
V Rumunsku mají vidláci ještě selský rozum, tak netahají ani klády vrtulníkem, ani se nepotácejí pod kolečkem s displejem v močálu.
- Monogatari