Družice
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Ty zatracené skleníky z Bogatyně otravují světelným smogem až v Liberci. Při vysoké oblačnosti je to skutečná rudá záře nad Kladnem.
Rotace je základní typ pasivní stabilizace satelitů - je získaná buď pomocí posledního stupně nosiče, nebo přídavným (někdy po roztočení oddělitelným) raketovým motorkem. Některý satelity vypouštěný z platformy Space Shuttle byly roztáčený na vypouštěcí plošině v nákladovým prostoru raketoplánu instalovaným elektromotorem těsně před odpojením od plošiny. Následkem gyroskopickýho momentu si družice udržuje relativně dlouhodobě stálou orientaci svý osy vzhledem k planetární rovině. Problém je právě u LEO drah, kde jsou satelity vystavený nepravidelnýmu brzdění vysokýma vrstvama atmosféry a třeba i magnetosférou odkláněným slunečním větrem - pak čím větší plocha satelitu vystavená vnějším vlivům (třeba velký solární panely), tím větší ovlivnění a horší stabilita. Některý satelity kombinujou pasivní rotaci s aktivním systémem (raketový motorky buď na stlačenej plyn, nebo hypergolickou kombinaci KPH) pro občasnou korekci orientace.jirkati píše:Taky jsem se včera ve 21:52 podíval na Muscoviny. ... Zaregistroval jsem, že některé zřejmě rotují, protože záblesky byly povlovné. ....
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kontaktní manévr soyuz-apollo (07/1975) jsme pozorovali divadelním
kukátkem - něco se tam nahoře hejbalo ale v tý době již existovala stanice Skylab
ale také Saljut 4 zdá se mi