Baterie do dětské tříkolky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vasekpetr1

Baterie do dětské tříkolky

#1 Příspěvek od vasekpetr1 »

Vnouček (4 roky) dostal používanou dětskou elektrickou tříkolku bez jakéhokoli označení, asi Čína. místo původní baterky je tam slepenec 18-ti článků (4 x 4 články paralelně plus dva k tomu), který má celkové napětí na svorkách 8 Voltů. K sobě jsou amatérsky sbodovány. Některé články už jsou zřejmě po smrti, tak uvažuji o náhradě akumulátorem. Na zkoušku jsem zapojil 6V zdroj, s ním motorka funguje, šel jsem s napětím až na 12V, i toto napětí motorce nevadí, takže můžu použít aku obou napětí. Jediné, čím jsem limitován, jsou rozměry: délka optimálně 95mm (maximálně 150mm), šířka 65mm (70mm), výška maximálně 95mm. Snažím se nějakou baterku najít, ale ta výška mě dost omezuje. Nemáte někdo zkušenost, co použít? Našel jsem tuto baterku AKU12072Z. Šlo by to použít?
Přílohy
IMG_20200405_085536.jpg
IMG_20200405_085536.jpg
warp

#2 Příspěvek od warp »

Dá se použít, klidně i verze 12090 (9Ah) má stejné rozměry. Jen je třeba osadit hlídání napětí aby nedošlo k podvybití, nevím přesně asi okolo 10V. Asi něco z Číny - nabíjecí a kontrolní obvod.
vasekpetr1

#3 Příspěvek od vasekpetr1 »

Díky, zkusím něco dohledat.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

12V/7,2Ah je asi najbeznejsi typ olovenej baterie. Takze je mozne, ze tam povodne aj bola. Tieto baterie sa robia s malymi (187 - do alarmov a pod.) alebo velkymi fastonmi (250 - do UPS). Vacsina predavanych znaciek su smejdy, ale na toto pouzitie to snad staci. Na seriozne pouzitie jedine CSB, Panasonic, pripadne Yuasa.
Rostav

#5 Příspěvek od Rostav »

Do dětských vozítek jsou používány bezúdržbové baterie. Je to z důvodu bezpečnosti provozu. Na motoru by měl být údaj o napětí baterie. Pokud údaj není na motoru, tak by mohl být na elektronice pro motor,
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Podobnou hračku jsem kdysi dostal na opravu a když se zjistilo, že to nemá smysl, tak jsem z toho vyhodil baterky, motory a dal jsem to děckám na hraní, protože tady závodily na kdečem, co jelo z kopce.

Dal jsem jim to se slovy, že tady mají další hračku na rozbití. Načež přišel můj kluk a ulomil tomu obě řídítka... Tak jsem si jen vzpomněl, jak jsem za mlada rozebral budík. Taky jsem ho měl původně na hraní.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Podobný "hejbadlo" měl kdysi synovec. Byl tam 6V olověný bezúdržbový akumulátor. Akumulátor se vyměnil za jiný a jako nabíječka posloužil univezální stabilizovaný zdroj přepnutý na 7.5V - do konce "zájmového" období to bohatě stačilo.
Kvicala_r

#8 Příspěvek od Kvicala_r »

Drobná inspirace s LiFePO, v podobném autíčku. zatím odjeto cca hodinka. ještě sem nenabíjel. V kopci to napětí trošku padá.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

nedělal bych z toho zas tak velkou vědu. Ty děcka na tom stejně dlouho nevydrží - zkuste si schválně všimnout, jak dlouho to bude bavit vašeho caparta. Olověný akumulátory do toho stojí pár stokorun a jsou celkem snadno dostupný. Originál nabíječ ty baterie nabíjí snad takovým způsobem, že ten akumulátor plynuje (je slyšet, jak šumí, když se na něj položí ucho). Tahle nectnost je vlastní všem "levným" věcem, co využívají olovo.
Pokud máte doma 7.5V zdroj, je optimální pro nabíjení 6V olověných AKU. Až vaše děcka vozítko omrzí, můžete napáječ použít jinde.
Pohon vozítek je stejně jen obyčejný jednorázový DC motorek přes pár ozubených kol. Využívá toho i při brždění, kdy děcko sundá nohu z pedálu a převodovka to ubrzdí při té nízké rychlosti. To, že to není schopný vyjet prudší kopec bych spíš bral jako výhodu. Cestu z kopce mu musíte stejně jakkoliv (legálně) znemožnit - zábranou, nebo případným zabavením vozítka, páč to snad ani brzdy nemá..
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hubert_79 »

Zas by to z toho kopce mohlo rekuperovat a dobíjet akumulátor :lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
vasekpetr1

#11 Příspěvek od vasekpetr1 »

Nakonec jsem u nás v Elnice koupil obyčejnou baterku na 12V a motorka jezdí jako drak :D .
vasekpetr1

#12 Příspěvek od vasekpetr1 »

Tak si vnouček moc dlouho nezajezdil - je fakt, že řádil po zahradě jako Niki Lauda zamlada, protože přece jen ta dvanáctivoltová baterka byla orpti původním osmi voltům akupacku znát. Ale po půl dni byla baterka vybitá, tak jsem ji nabíječkou dobil, jenže po nabití měla trojkolka malou sílu na jízdu a něco smrdělo od zadní nápravy - zjistil jsem, že na každé kolo je použit motorek RS390SP-6V na 6 Voltů a jsou zapojeny paralelně. Jeden motorek odešel a teď přemýšlím, zda nebude vhodnější zapojit oba motorky do serie (jsou to klasické komutátorové motorky se statorem z permanentního magnetu) nebo rovnou koupit oba motorky na 12V. Ještě můžu zkusit baterku vyměnit za šestivoltovou, ale nevím, jestli bude prodejce ochoten výměnu provést. Hledal jsem nějakého prodejce u nás, ale všechno mě tlačí na Alíka nebo Ebay. Nevíte o někom? Díky.
Kvicala_r

#13 Příspěvek od Kvicala_r »

U těch autíček jsou motorky dva. Na pomalou rychlost jsou zapojeny do serie, na vyšší rychlost paralelně..
Ta pomalá rychlost se navíc chová jako diferenciál. Jednoduché řešení s relé a poměrně robustní.

Má to taky nějaké přepínání? Ten motorek sem kolegovi bral z ebay. Moožná bys ho našel i v nějaké levné akuvrtačce :)
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud Ti postačí 12V motor, zkus jej vykuchat z těch levných 12V kompresorků, který koupíš v každým hobbymarketu, nebo na benzince
vasekpetr1

#15 Příspěvek od vasekpetr1 »

Kvicala_r píše:U těch autíček jsou motorky dva. Na pomalou rychlost jsou zapojeny do serie, na vyšší rychlost paralelně..

Tady jsou ty dva motorky natvrdo ve svorkovnici do paralelu a pedál jen sepne a rozepne, žádná regulace rozjezdu. Rozhodil jsem sítě, uvidím, jestli Eman z Elniky něco nenajde i u nás :D
Jinak to objednám z Ebay, ale to zase bude trvat :(
Odpovědět

Zpět na „Poradna“