Agregát Honda GX 270 dává nízké napětí
Moderátor: Moderátoři
Mě z toho tak nějak pocitově plyne, že i statorové vinutí by mělo být dvoupólové, protože když se počítají ideální otáčky asynchronního motoru: šedesát krát frekvence sítě lomeno počtem dvojpólů, (tedy 3000 lomeno 1), tak to koresponduje s nominálními otáčkami motoru tohoto soustrojí, jenž jsou určeny na 3150/min (=> tedy 52,5Hz - já se doměřil těch 51Hz, tedy o čuc nižší). Jasně - tohle NENÍ asynchronní stroj!
Nevím, když vyměním vše, co se dá - diody, varistory, pomocný kondensátor (při vědomí, že nic nenasvědčuje tomu, že by měla být poškozená vinutí - mezizáviťák, izolace v čudu, odpory vinutí - zkrátka nic z toho), a nepojede to, tak to bude rébus už jen pro Karla Šmída z Jesenice. Je to mazák, ten to dá. Otázka je, co to od něj bude stát
Jo - měřil jsem samozřejmě i tu frekvenci (vyloučení možnosti nízkých otáček) - 51,5-52Hz, takže OK.
------------
Pak jsem vzal regulační autotrafo a postupně připojoval na vinutí. Nejdřív v sestaveném stavu, takže pokud se přes jádra, ze kterých je sestavený jak stator, tak rotor, uzavírají elektromagnetické toky, pak vinutím tečou při stejném napětí menší proudy. Pak jsem sundal stator (to se svlékne jak předkožka) a měřil znova (jen stator; rotoru jsem musel nejdřív zas aspoň vždy na jedné straně - odletovat pár dioda+varistor a k tomu je nejlepší přístup bez celého statoru).
To vše jsem (klešťákem) chtěl vyzkoušet, zda se náhodou při měření větším proudem nemůže stát, že by se konečně projevil případný např. přerušený drát ve vinutí.
Bohužel u rotoru, jehož vinutí je navíc namáháno značnou odstředivou silou to nejsem schopen ve svých nelaboratorních podmínkách vyzkoušet.
No, průběh a výsledky měření jsou zde (normální písmo - měření v sestaveném stavu, kurzíva při demontovaném statoru (rotor, viz fotky, zatím zůstává na hřídeli, vůbec netuším, jak se demontuje):
Statorová vinutí:
Kondenzátorové vinutí (patrně pomocné):
1A při 41V - vyndané, bez rotoru 2A při 21V, 3A při 30, 5V
Hlavní vinutí:
Bílý x modrý (1.polovina):
1A při 7, 4V - vyndané, bez rotoru 5A při 9,2V dál 6A při 10,8V
Hnědý x černý (druhá polovina):
1A při 6,3V - vyndané, bez rotoru 5A při 7,9V dál 6A při 10V
Rotorové vinutí:
Jedna polovina - 2,5A při 50,3V dál 5A při 91V
Druhá polovina - 2,5A při 60V dál 5A při 108V
Včíl mudruj...
--------------
Jak je vidět, jsou tam určité disproporce, myslím, že by hlavní vinutí statoru i rotoru měla být symetrická, což mě vede k možnosti mezizáviťáků.
A převíjení obojího - to bude asi dost drahé...
--------------
Nebylo by lepší sehnat někde stejný agregát s vylágrovaným motorem a generátorem v pořádku? Nevíte někdo o bazaru tohoto typu?
Pepep píše:Po nastartování a ustálení otáček (které tak nějak člověk zná z praxe - poslechem) dává napětí naprázdno dejme tomu okolo 110V, potom jsem připojil topný "fofrník" 2kW, s ventilátorem (takový ten nerozebíratelný bobek, s bezpečnostním kontaktem na dně, aby se při překlopení vypnul), napětí spíš stouplo, dejme tomu na 120V, ale to bych nepřisuzoval připojení zátěže, ale nestabilitě systému. Bobek mírně topil, ale ventilátůrek měl jen velmi vlažnou snahu se pohnout. Poté jsme ručně zvedli otáčky, napětí stouplo dejme tomu na 180V, ale to už motor řval jak dvěstěpadesátka číza v blátě. Tedy určitě o dost vyšší, než - dle výrobce - nominálních 3150/min! Pak jsme připojili jestě tentýž druhý bobek, ale na napětí to mělo opět malý vliv.
a nemáš jen blbě zapojený ten konektor ???
dej sem detailní fotku !!!!
prostě mi to přijde jako bys tahal napětí jen z jednoho statorového vinutí (120V) !!!