Jak dlouho vydrží vývojka
Moderátor: Moderátoři
Jak dlouho vydrží vývojka
Neví někdo, zda se při vyvolávání znehodnocuje, nebo třeba při kontaktu se vzduchem a jestli ho můžu skladovat déle jako roztok?
Hydroxid sodný mám, dělám 1% roztok v destilované vodě, ale i tak mi to přijde dost citlivé, ovlivňuje to teplota, koncentrace a často je tenká časová hranice mezi tím kdy vyvýjím nenasvícenou plochu a kdy už nasvícenou... A mimo jiné dost lidí nedoporučuje hydroxid sodný. Proto hledám dostupné náhrady.
Ještě jsem se dočetl, že je dobré používat uhličitan sodný jako velice šetrná vývojka a dá se vytvořit jen ohřátím jedlé sody, kterou doma mimochodem mám, jen už jsem nakoupil pár těch zmíněných vývojek...
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Doporučuji ti přejít na negativní proces, vývojka uhličitan sodný bezvodý 10g/1l.
Je s tím jednodušší práce, negativní fólie má vždy stejnou dobu osvitu. U pozitivní cesty záleží jak silná vrstva emulze se podaří výrobci nanést a tím se liší i čas osvitu.
Tady máš návod jak použít negativní fotocestu.
Na negativní tedy, pokud tomu rozumím, potřebuji folii na negativní proces?
Ať se dnes snažím sebevíc, nedaří se mi vytvořit kvalitní pěknou desku. Zkoušel jsem různé metody a časy nasvitu, různé časy vývoje, ale vždy dostanu na konci otřepené cesty...Žeby špatná fólie, tomu se mi nechce věřit? Vrátil jsem se zpět k přenosu toneru, kde jsem vyzkoušel přenos acetonem a alkoholem, případně odlakovačem...a taky bezvýsledně, jen se toner úplně rozpustí, nebo nepřense vůbec, případně malé části... Tak nevím jestli to je rukama, že se mi nic nedaří, nebo způsoby... Asi se vrátím k žehličce a fotopapíru a třeba se to na pátý pokus podaří nažehlit celé...
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2% hydroxidem smývám desku po vyleptání.
Jako vývojku použij uhličitan sodný, vyvolávám cca 5 minut za stálého přetírání štětečkem. Když budeš postupovat podle toho videa na který jsem ti dával odkaz, uvidíš tu změnu k lepšímu.
Tu fólii je potřeba nalaminovat, jinak ti nebude na té mědi pořádně držet.
To vodní sklo použij třeba na naložení vajec nebo ho vyhoď, tudy cesta nevede.