Zdroj EOS VLT40-3200

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
xsc

Zdroj EOS VLT40-3200

#1 Příspěvek od xsc »

Mám ve starém transkodéru SDI<>analog nabořený zdroj. Je to modul VLT40-3200, který dává 5V, 12V a -12V, zařízení těch +12V nevyužívá. https://uk.rs-online.com/web/p/embedded ... s/3776845/
Po dlouhé době provozu je na 5V větvi vidět v intervalu 20ms až 0,5V napěťovou špičku (na 12V je menší), která se samozřejmě přenáší i do výstupů. Čekal jsem, že bude v háji elyt za usměrňovačem, jenže jediný velký elyt, co tam vidím, je 200u na 100V, na kterém jsem naměřil 30V. Nesetkal se někdo s tímhle modulem a nemá jeho zapojení?
elektrosvit

#2 Příspěvek od elektrosvit »

Není elyt za usměrňovačem ten relativně malý v rohu hned u můstku? Řídicí IO je IR21531S. Co je napsáno na těch dalších IO?
EDIT: A vypadá to, že před můstkem je triak.
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

Nepřijde, mi, že by to byl usměrňovací elyt. Rozteč vývodů je malá a má ještě mezi pinama protažený další spoj, to by 400V nevydrželo. Hodnota neznámá, je něčím obalený. Další IO je LM393 a pak cosi s označením 3882 228. K tomu spousta tranzistorů + nějaký ten výkoňák na primární straně. Celé je to oblemcané barvou, takže čitelnost mizerná.
elektrosvit

#4 Příspěvek od elektrosvit »

Pravda, tu cestičku jsem přehlédl. Těch 30 V je na tom holém ležícím elytu? Naproti němu, za tlumivkou, je ještě jeden, obalený žlutou páskou. Na něm je kolik V? Bohužel nevidím, kam vede + vývod z můstku, je v druhé vrstvě. Pod tlumivkou je výkonový MOSFET asi STD4NK50. Ta druhá výkonová součástka je právě ten triak.
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Ten druhý elyt budu muset teprve prozkoumat. Páska na něm vypadá zkřehle. Konstrukce je to naprd v tom, že tam není místo, ty kondenzátory jsou nacpány do mezer, že je nejde ani vyhnout a zjistit hodnotu. Ano, necelých 30V je na tom ležícím elytu a i po vypnutí to napětí jen pozvolně klesá.
elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

On totiž ten IR21531S pracuje s pevnou střídou 0,5. Výstupní napětí se tedy nemění střídou, ale změnou velikosti napájecího (primárního) napětí. Takže se domnívám, že na elytu v pásce je napětí usměrněné sítě, které je snižujícím měničem sníženo na 30 V na tom druhém kondíku, který tvoří DC meziobvod pro dvojčinný měnič s trafem. Ten 3882 by mohl být KA3882.

Druhá možnost je PFC, ale nemyslím si, že by jej dávali do 40W zdroje.

Nějaký osminohý IO je ještě u optočlenu, který posílá informaci do části spojené se sítí. Na něm je napsáno co?

EDIT: I když podle spojů a vývodů součástek jde spíše o měnič zvyšující. Napětí na elytu v pásce rozhodne.
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Dík za nakopnutí. Na tom druhém elytu je 200V a podle měřáku zároveň 100V AC. Takže to vypadá nadějně... Na další postup nemám doma vybavení, takže si s tím pohraju časem v práci.
elektrosvit

#8 Příspěvek od elektrosvit »

Kdybych se včera pořádně podíval do datasheetů, nemusel jsem spekulovat. :) Tam píšou, že zvyšující měnič pracuje na 105 kHz a rezonanční na 45 kHz. U driveru IR taky nemají nadarmo nakreslen kondík v sérii s cívkou.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“