Mikrovlnný čítač Tesla 10 Hz až 18 GHz

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zdenekxxx

Mikrovlnný čítač Tesla 10 Hz až 18 GHz

#1 Příspěvek od zdenekxxx »

Zdravím,

Dohledal jsem z příspěvků jedné konference informace o mikrovlnném čítači z Tesly VÚST, který byl na svou dobu naprosto špičkový. Jeho fotografie se objevila v Amatérském rádiu v roce 1988 a já pátral co se o něm dá zjistit.
Autorem by měl být ing. Ludvík Šojdr, jinak autor mnoha publikací o fázovém šumu krystalových oscilátorů. Díky tomuto přístroji byly vyvinuty obvody MSFB0003 a MSFB0002 použité v posledních sériích čítače BM642.

Posuďte sami:
kanál A 10 Hz až 100 Mhz
Kanál B 50 MHz až 1 GHz
Kanál C 0,5-18 GHz

Dálkové ovládání přes IMS-2. Byly vyrobeny čtyři prototypy ve VÚST ve spolupráci s ÚVR Opočínek a Tesly Brno.
Použitý referenční oscilátor měl krystal nejvyšší jakosti řezu SC.
Všechno co jsem dohledal je v příloze. Je zde někdo kdo se na vývoji podílel, nebo ho má třeba doma z likvidace VÚST :-)?

https://uloz.to/file/DK7v587K9W9D/mikro ... r-1988-pdf

Napadá mě jestli se na vývoji nepodílel Václav Daneček alias danhard, kdysi o čítačích využívající reciproký princip byla diskuse na elwebu.

díky.
Zdeněk
Přílohy
Mikrovlnný čítač Šojdr 1988_Page_8.jpg
(185.28 KiB) Staženo 246 x
reese

#2 Příspěvek od reese »

Ve VÚSTu jsem dělal před padesáti léty, bohužel na jiném sektoru. Nebýt covid-19 tak jsme se sešli jako každý rok v prostorách bývalého VÚSTu. Ing. Ludvík Šojdr pravidelně na sraz chodí. Pokud jsou nějaké dotazy pokusil bych se přes kolegu s ním spojit.
reese
zdenekxxx

#3 Příspěvek od zdenekxxx »

Zdravím, to by bylo skvělé. Kdybych byl troufalý, zajímalo by mě celkové schéma čítače nebo i fotografie. Speciálně mě ale zajímal použitý krystalový oscilátor s SC řezem a jeho porovnání s tehdy běžným 5 MHz oscilátorem s řezem AT v čítačích BM526 a BM640, jehož vlastnosti byly uvedeny ve vláku s čítačem BM533.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“