Družice

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kejki

#91 Příspěvek od kejki »

Crifodo píše:Jaká autorita rozhoduje o tak zásadní proměně oblohy pro jeden komerční záměr jednoho egocentrika?
A jaké jsou technické důvody pro tak šílenou koncentraci spojových satelitů?
Neexistuje žádné omezení a dokonce Musk odmítá uhýbat při hrozbě kolize se starším objektem, který už tam má svou dráhu.
Crifodo

#92 Příspěvek od Crifodo »

kejki píše:dokonce Musk odmítá uhýbat při hrozbě kolize se starším objektem, který už tam má svou dráhu.

To musí být zajímavé, jestli kvůli poťapanýmu miliardáři svěsí v Pentagonu ocasy a nechají si ohrozit komunikační nebo špionážní satelity.
lesana87

#93 Příspěvek od lesana87 »

Možná naopak budou mít o tisíce komunikačních a špionážních satelitů víc, kdo ví?
EKKAR

#94 Příspěvek od EKKAR »

Nesvěsí ocasy, ty komunikační satelity lítají po jinejch drahách a špionážní taky po jinejch. Musk využívá především LEO = Low Earth Orbita neboli dráhy těsně kolem 300km nad povrchem. Špionážní satelity lítají kvůli menšímu ovlivnění dráhy atmosférou vejš (400-600km) a navíc často na polárních drahách (vedou přes oba póly), aby měly možnost lítat nad každým bodem Koule. Komunikační satelity buď "visí" na stacionární dráze 36 000km nad rovníkem anebo lítají na (často i retrográdních) vysoce excentrickejch eliptickejch drahách s perigeem zhruba 400-500km vysoko a apogeem počínaje někde od 12 000km a konče až 60 000km nad povrchem (tyhle elipsy používají hodně Rusi kvůli tomu, že nepotřebujou tolik paliva na udržení stabilní pozice nad rovníkem a mají přitom 95% oběžný doby satelit nad severní polokoulí, kde ho využívají nejvíc). Ale pod 300km už dneska cíleně skoro nikdo nelítá, tam je hlavně oblast kosmickýho smetí z dob dávno i nedávno minulejch - hlavně tam jsou zbytky druhejch a třetích stupňů nosnejch raket, který tak-tak dosáhly nějaký oběžný rychlosti a ještě to bylo v době, kdy neplatily mezinárodní dohody o tom, že takový zbytky nosičů musejí mít po oddělení nákladu buď suborbitální rychlost, aby samy spadly do atmosféry, nebo musejí na takovou dráhu bejt navedený nuceně (třeba odpařeným zbytkem paliva v nádržích).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sinclair

#95 Příspěvek od sinclair »

No po tolika výpravách si neumím ani představit ten všecek bordel, co tam lítá, třeba čtvrt století a víc starý. Je to skoro jak doma na Zemi - bordel dělají všeci, ale uklízet se nechce nikomu :D
Určitě by to nějak řešit šlo, ale stojí to asi hříšné prachy, tudíž je do toho nikdo vrazit nechce.
Klasicky se to bude řešit, až bude aktuálně nějaký průser a nějaký desetitunový 3. stupeň to někomu nakouří do důležitého satelitu.
EKKAR

#96 Příspěvek od EKKAR »

No, Leošu, ono právě kvůli těmhle 10-tunovým a kolikrát i těžším fragmentům starejch nosičů na pseudostabilních drahách mezi 200 a 300km vejšky toho už moc lítat nenajdeš - každej start i přistání se touhle vejškou prodírá pomocí vícero radarama vygómanejch koridorů a už se fakt docela na vážno uvažuje o tom, že pokud se někomu povede opravdu mnohonásobně použitelnej nosič, tak využít ho právě k vyslání "zametačů" v podobě dálkově řízenejch raketovejch boosterů s rozevíracíma sítěma, který by po zachycení určitýho množství bordelu automaticky zažehly motory a všecko co by chytily by "stáhly" do hustších vrstev atmosféry. Zatím ještě není finančně rentabilní sbírat tyhle tělesa jako šrot, ale myslím že i k tomu během pár desítek let dojde ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
konosuke

#97 Příspěvek od konosuke »

konečným cílem je výstavba prstence podobného saturnovému jenže menší, strategicky obranný systém proti invazi vetřelců
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
EKKAR

#98 Příspěvek od EKKAR »

Přitlač. Konečnej cíl je tzv. "Dysonova sféra" - co to je a jak by to mělo fungovat si dohledej ...
konosuke

#99 Příspěvek od konosuke »

já to vím aniž bych opisoval z guglu - prostě rozeberem Jupitera (je po ruce) a vzniklým materiálem obalíme
Zem i Slunce :wink:
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
kejki

#100 Příspěvek od kejki »

ve vesmíru neplatí pravidla
Pak se tedy ještě objevila nějaká vysvětlení, to už jsem nesledoval.
Crifodo

#101 Příspěvek od Crifodo »

jestli ten neřízenej z řetězu urvanej praúd nastrká na orbitu tisíce těch svých vý**dů, nejde jen o faktickou srážku ale o překážky v průmětu na jiný dráhy, tisíce platných radarových odrazů při sledování jiných cílů, obsazení kmitočtového spektra.
Jde přece taky o to, že vesmír je regulérní cesta pro zbrojní strategie a těžko si nějaká velmoc dovolí při deseti tisících překážejících krámů určit, kdy se za tím plíží nějaká hrozba protivníka. Možná je tohle něčí záměr.
kevin_mitnick

#102 Příspěvek od kevin_mitnick »

mi-ro píše:Video z odkazu už nežije. Autor ho odstranil.

Tady je taky https://youtu.be/gCZFoN-ul6A
Celeron

#103 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše: Musk využívá především LEO = Low Earth Orbita neboli dráhy těsně kolem 300km nad povrchem.

Aspoň si o tom něco přečti, Space X používá dráhy od 335.9 do 1,325 km.

As of April 22, 2020, SpaceX has launched 422 Starlink satellites. They plan to launch 60 more per Falcon 9 flight, with launches as often as every two weeks in 2020. In total, nearly 12,000 satellites are planned to be deployed, with a possible later extension to 42,000.[53] The initial 12,000 satellites are planned to orbit in three orbital shells: first placing approximately 1,584 in a 550 km (340 mi) altitude shell, then approximately 2,825 Ku-band and Ka-band spectrum satellites at 1,110 km (690 mi), and approximately 7,500 V-band satellites at 340 km (210 mi).[32]

On April 17, 2020, SpaceX has modified the architecture of the Starlink network. SpaceX submitted an application to the Federal Communications Commission (FCC) proposing to operate more satellites in lower orbits than the FCC previously authorized. The first phase will include 1,584 satellites orbiting at 550 km (340 mi) in planes inclined 53.0°. That part of the constellation, for launch through the end of 2020, remains unchanged.[54]

Satellites from the SpaceX Starlink 6 mission passing over Breuil-Cervinia, Italy on 24 April 2020 and visible with a naked eye.
SpaceX previously had regulatory approval from the FCC to operate another 2,825 satellites in higher orbits between 1,110 km (690 mi) and 1,325 km (823 mi), in orbital planes inclined at 53.8°, 70.0°, 74.0° and 81.0°. The modified plan submitted to the FCC by SpaceX foresees Ku-band and Ka-band satellites in the next phase of the Starlink network all operated at altitudes between 540 km (340 mi) and 570 km (350 mi) at inclinations of 53.2°, 70.0° and 97.6°. The application covers 4,408 Starlink satellites, one fewer than envisioned under the previous architecture. SpaceX plans to launch another 7,500 V-band into orbits around 345 km (214 mi)[54]
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ok1hga

#104 Příspěvek od ok1hga »

tááák a už jsou tady !!!
pepik9

#105 Příspěvek od pepik9 »

Ale my už o tom 5000 let mluvíme, Plho.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“