Ráda ohledně potenciometru Tape Decku
Moderátor: Moderátoři
Ráda ohledně potenciometru Tape Decku
Prosím potřeboval bych poradit. Mám doma starý tape deck a začali mi chrastit/praskat potenciometry.
Chtěl jsem je vyčistit, ale myslím si, že to nemá asi cenu a bylo by to jen dočasné řešení, protože budou mít vydřené odporové dráhy.
Potenciometry bych chtěl vyměnit za nové, ale nedokážu určit jaké potenciometry tam mohu dát. Podle označení jsem nic na internetu nenašel s nevim si rady, co některé písmena znamenají.
Proto bych potřeboval poradit, jaké mám koupit.
Jeden potenciometr je na ovládání hlasitosti mikrofonu při nahrávání a jeho označení je M50kΩAx2 ještě symbol v kolečku A.
Druhý potenciometr je na ovládání hlasitosti při nahrávání a jeho označení je M100kΩAx2 ještě symbol A v kolečku.
Pro upřesnění přikládám foto
- Přílohy
-
IMG_20200426_001434_optimized.jpg- (196.15 KiB) Staženo 123 x
-
IMG_20200426_001418_optimized.jpg- (160.59 KiB) Staženo 131 x
A kutilmile - nelituju tě
Jsou jenom zaprášené, nebo je po dráze rozlezlá vazelína z ložiska. Opatrně rozebrat, vymýt, namazat a složit - postup je tady už několikrát vypisován, nechce se mi to znova.
Jeden z osvědčených postupů, který platí obecně, je určitě tady:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=92119
Pokud to nepřestane chrastit ani po perfektním vyčištění, bude třeba vyměnit vazební kondenzátory před a za potenciometrem, které mohou mít po dlouhých desetiletích zvýšený svodový proud.
Přesnou náhradu tohoto druhu potenciometru stejně neseženeš. Bývaly to jednoúčelové typy a většinou zakázkové, do určitých modelů přístrojů.
Ještě i před 30 lety šly sehnat třeba velmi podobné, ale mimo autorizovaný servis nikdy nebyly stejné.
Nepřehnat to s propláchnutím, protože by se mohlo rozpustit mazivo v hřídelce a potenciometry by pak šly příliš na volno.
Druhá možnost je opatrně je rozebrat. Mají ty zahnuté packy a tak to jde celkem snadno. Dráhy pak očistit vatovou tyčinkou a opatrně i jezdce. Pozor, někdy je sběrač udělaný uhlíkovým kužílkem posazeným do otvoru sběrače. Na zemi se blbě hledá.
Platilo před 30 lety, DNESKA HROZÍ ZNIČENÍ POTENCIOMETRU!!!!! DIAVA UŽ DÁVNO NENÍ TO CO BEJVALA = ROZTOK VČELÍHO VOSKU V BENZÍNU, obsahuje agresívní látky, který poškozujou slitiny mědi!!!!Mikras píše:...Potom třeba párátkem dovnitř dostat kapičku červené diavy (leštěnka na nábytek). ....
A kutilmile - nelituju tě
Diava z nové výroby vhodná není, ale to se na bastlwebech snad obecně ví.
Štěňata ať do toho cpou co uznají za vhodné, třeba zfejkovaný K-60 za 2 babky z číny.
Je v tom nějaký problém?
tenkrát to se šetřilo, hospodařilo jinak ! starej TV (při koupi nového zpravidla z Oravy) vám povinně v krámu vykoupili za štyry stovky Kčs, nehrající za dvě. podpora prodeje.
Byl to hodně pitomý nápad už v té době, protože nikdo tenkrát neověřil, jak se to chová po pár letech.
Je to silně agresivní na nechráněné-galvanicky neošetřené kovy, doslova to žere například mosazné nýty a z měděných to udělá zelené s přechoďákem zespoda hlaviček.
Já hlavně ale nechápu, proč tuhle kokotinu po 40 letech musí někdo furt papouškovat. Už koncem 70.let to bylo jednoznačně vyvrácený, že je to jenom dočasná odpomoc od oxidů na dráze, jenže ono to žralo dál.