graetzův můstek

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radioelectrum

graetzův můstek

#1 Příspěvek od radioelectrum »

mám tadyTV LG a ve zdroji nejpravděpodobněji odešel graetzůcv můstek TS10K60. Je za ním na hlavním elytu jen cca 16V. Našel jsem si že to je 600V a 10A. To se u 110W TV používá můstek na 10A ? Já že ho budu muset objednat protože jsem tady našel nejsilnější na 3A ani diody na takový proud nemám. Nebo se tam dá dát ten 3A?
Přílohy
LGzdroj.jpg
(208.65 KiB) Staženo 153 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Ten můstek musí vydržet nárazovej nabíjecí proud vybitýho sběracího kondu za ním - proto se dává 10A, i když je zdánlivě naddimenzovanej.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Zapomínáš, že při nabíjení elytů jím teče mnohonásobně vyšší proud.
Můstky jsou ale laciný, takže jestli se Ti tam vejde 12A, 15A, tak ho tam dej, přece jen neodešel pro nic za nic.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

A navíc, dneska je doba, kdy můstek s uvedeným proudem 10A snese sotva ty 3A. (Asi RMS, PMPO, PEAK či jak se dnes udávají hodnoty) Takže raději nějakou 50ku.
..to bude jen ňákej odpůrek
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

Ještě jsem neviděl přerušený můstek (tedy pokud není rozstřelený), vždy jen šluslý nebo svodový. Nemáš tam prasklý spoj?
misocko

#6 Příspěvek od misocko »

do mostika ide 240AC a z neho 16V DC? (len aby si mesiac necakal na msotik a potom zistis ze chyba je inde)
co ta cierna vec pri vstupnej poistke sluziaca prave na nabitie vstupneho kondika?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od workhard »

S tím 3A můstkem to můžeš vyzkoušet, ale nastálo ho tam nenechávej.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
gepard

#8 Příspěvek od gepard »

To je fakt nějaký divný - těch 16V je fičovina. Prověřil bych cestu od pojistky po ty určitě "super kondy" Su´scon (určitě kvalitní, myšleno ironicky). Konkrétně ten NTC, výstup z filtru (napětí), stav těch 3 zmíněných kondíků (již jsem se setkal s kondíkem na 400V, který měl uvnitř ustřelený vývod a samože ta proudová prda odpálila můstek). Můstek vyměnit min. za stejný, nabastlit tam 4 diody (např. P1000K) by bylo dost "morbidní".
-- Gepard --
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Zmerat 4 diody multimetrom snad nie je problem. Ja diodovym testom meriam od vstupu az po kondenzator. Ten zmeram "zajicometrom" a pozriem, ci okolo noh nevyteka.
Heno

#10 Příspěvek od Heno »

Je bezne, ze na lacnych elytoch standardneho typu za sietovym usmernovacom odhnivaju + vyvody od zvitku. Potom väcsinou uleti spinaci fet pwm spolu s riadiacim io alebo pfc a pri skrate kym vym vyhodi poistku rupne aj usmernovac alebo termistor. Ale tiūez som nikdy nezazil preruseny grec.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Inak zaujimave je, ze odhnivaju len tie na 400V (a viac). V zdrojoch, kde su v serii dva okolo 200V, som to nevidel nikdy.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od workhard »

Měl jsem už i ten. Odhnily nejspíš oba vývody, protože normálně chrastil.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Mysteri

#13 Příspěvek od Mysteri »

radioelectrum píše:mám tadyTV LG a ve zdroji nejpravděpodobněji odešel graetzůcv můstek TS10K60. Je za ním na hlavním elytu jen cca 16V.

Podla počtu príspevkov predpokladám, že vieš zistiť, či je gretz v 3,14či na 100%, alebo iba ,,pravdepodobne"... A ako poznamenal ,,jezevec" tiež som sa nestretnul s prerušeným gretzom, vždy skrat. Nebude tam niekde na ceste stuďák?
P.S. Pri uhnilých vývodoch na hlavnom konde by nenameral 16V, ale oveľa viac. Skvôr ma zaráža, že nevie určiť, či ten gretz je zlý. Však to je základ, ako to zistiť na 100%. To by mal vedieť zistiť každý, kto sa do toho hrabe.To je predsa ,,Šľabikár" merania :wink:
jogo9

#14 Příspěvek od jogo9 »

Mal som aj iné vady mostíka, než skrat.. ale tiež si myslím že toto by nemalo byť náročné identifikovať -veď si daj dočasne náhradu čoho potrebuješ -prípadne aj záťaž..
misocko

#15 Příspěvek od misocko »

By ma zaujimalo ako to dopadlo
Obycajne je slusne nieco napisat....
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“