Aktivní anténa
Moderátor: Moderátoři
- scorpions-cz
ok1hga píše:mám pocit, že nějaký aktivní prvek je tu . . . .
. . . nebo tam byl.
můžeš udělat detailnější fotku toho místa ?
Tam je jenom dírka, ucpaná "bakelitovým" obdélníčkem. Viz foto z obou stran:
Zdůrazňuji, nic jsem z toho nevypájel, nic z toho nevypadlo, nic v provozu nevyhořelo. Jestli se dá zisk takového zesilovače regulovat změnou napájecího napětí - jak tu píše scorpions-cz, tak to ani nemusel být podvod, ta signalizace. Fakt jenom někdo zapomněl tam vrazit tranzistor
- Přílohy
-
IMG_20200429_202000.jpg- (138.83 KiB) Staženo 144 x
- scorpions-cz
A kutilmile - nelituju tě
Přiznám se, že jsem do svých 70 let nikdy SMD tranzistor neviděl
Alespoň jsem se ale z odkloněného vlákna dozvěděl, v čem je chyba v připojení mého mobilu k PC. Takže já vidím diskuzi jako přínosnou
Na tom svém Olympusu jsem sice přišel na to, jak se nastavuje režim makro, ale bohužel to asi není to makro, jaké bych zde potřeboval.
Je to prostě starý foťák a tehdy se za vychytané "makro" považovalo vyfocení květu pampelišky z 10cm.
Ale věřím, že ty nabušené 10MPx foťáky v mobilech už to dokáží mnohem líp, nebo i moderní digitální foťáky, pokud je někdo má navíc k telefonu.
Já stejně rejžácký šrot dokumentovat moc nepotřebuju, vím o něm dobře a cejtím ho na kilometr, jak pes fenu.
Stačí mi na to hodinářský okuláry, dva měřáky, pilníček a známý rentgenář ze Zbrojovky v Brodě
EDIT:
Teďka mi došlo, že jsem z několika těch polských sít ty zesilovače vykuchával, když to odešlo.
To síto se pak dalo s normálním zesilovačem použít, byť jen na 2-3 roky, než se na povětrnosti rozpadlo.
Zkusím se podívat v krabici se zbylými anténářskými díly, jestli tam něco nezbylo. Tam ale býval nějaký vývodový tranzistor v TO92 naplocho a s krátkými vývody.
Takovýhle bizár s smd trandem a vývodovými součástkami, roztahanými cikcak, to se jen tak nevidí..
AZK401 píše:Tak jo, dostali jste mě. Tímto se omlouvám neznámému výrobci za pomluvu výrobku a ctěnému shromáždění za obtěžování...
Neomlouvej se, ta anténa si omluvu stejně nezaslouží, protože její vlastnosti na většině míst naší země stačí tak akorát na to, abys na ni chytil rýmu, když si s ní stoupneš do průvanu.
A "ctěné shromáždění" tu taky je od toho, aby na něco přišlo, tak jaké obtěžování?
Hlavně, že to někam vedlo.
sinclair píše:...Takovýhle bizár s smd trandem a vývodovými součástkami, roztahanými cikcak, to se jen tak nevidí..
To bývalo u prvních polských anténních zesilovačů taky, asi tranzistory vyžadovaly nějaké jiné šumové přizpůsobení, nebo bylo potřeba vykompenzovat náklon frekvenční charakteristiky, nevím. Ale hrály tam roli i délky vývodů odporů, když se odpor "přitáhl" k desce, zhoršil se šum na vyšších kanálech. Jestli to bylo poklesem zesílení, nebo zvýšení šumové figury zesilovače, to už dnes nezjistím.
Tahle konstrukce to silně připomíná.
Ke cti Polákům ale musím přiznat, že v době předmobilové (nebo v době NMT) byla ta jejich síta s vestavěným zesilovačem skutečně užitečná - když udávali zisk sestavy 34 dB, dalo se spolehnout na to, že nejméně 30 dB uprostřed pásma to má. A tu regulaci zisku napájecím napětím ty řízené zesilovače uměly velmi dobře. Až časem začaly být ty předzesilovače zdrojem potíží, protože přibylo blízkých zdrojů rušení. Na analog se dalo koukat i na zarušený, na digitál to nejde. Fenomén polského síta bledne a vstupuje spíše do divokých snů anténáře....
tak asi byl SMD tranzistor o cent levnější než THT.
Vzduchové cívky bývají občas zdeformované z důvodu konečného doladění,
ale v tomto případě bych tomu moc nevěřil.
U kvalitní antény použití zesilovače (předzesilovače) chápu (pokrýt ztráty ve svodu, nižší šumové číslo ...) ale u těchto pokojových křápů to nechápu, možná jeden tranzistor zvýší výslednou cenu antény na dvojnásobek, protože je aktivní, to se prodává zákazníku lépe.
U pokojového provedení se tak často zjistilo, že při rozdílech úrovní dvou přijímaných signálů VHF a UHF jen o 30dBuV, se optimální místo příjmu nachází asi 30cm pod stropem a v roztodivných křivoúhlech k oknu
Spiral píše:...U kvalitní antény použití zesilovače (předzesilovače) chápu (pokrýt ztráty ve svodu, nižší šumové číslo ...) ...
Já naopak nechápu, nač by kvalitní antéma musela mít přímo v krabici zesilovač. Jestli má přijímat jeden kanál, pak snad, jestli se před ten zesilovač vejde dostatečně selektivní (více)kanálová nebo pásmová propust. Jinak je vždy lepší svést signál od kvalitní antény někam, kam se dá umístit linkový zesilovač pro vyrovnání útlumu vedení, protože před tem zesilovač se můžou hodit selektivní propusti pro žádané kmitočty, případně selektivní zádrže pro ty nežádané.
Éter je zasviněný kdečím, dobu širokopásmových anténních zesilovačů jsme si stihli užít, je čas se vrátit k pozapomenutým selektivním obvodům.
Já jen čekám, kdy se zase něco takového "zázračného" objeví.
V tradičním provedení, s jedním laciným pajcem uvnitř, na dvě AA a velkým nápisem "Digital TV" či podobnou "bombou"..
Však víme, jak nápisy a ultra nízká cena laikům prodávají. Blbců, ignorantů a žadatelů hodně muziky za stovku bylo vždy dost.
Éter je aktuálně tak zaprasený, že už to dělá problémy i velmi kvalitním FM tunerům renomovaných značek. Bez hodně ostré filtrace už to dál rozumně nepůjde. A může být už jenom hůř, protože cena. A protože cena, tak ojebávka až na kost, jako je tomu u déčkových zesilovačů..