Magnetofonová nostalgie (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Jako objekt zvenčí ty indikátory vypadají podobně, prostě po něm hrábneš, ale pozornější pohled na "stupnici" ujistí.
V indikátoru B444 i černém B400 je stupnice plechová, neprosvítitelná ani lejzrem
Kdysi dávno předtím jsme se pokoušeli, ve spolupráci s jedním velmi šikovným hodinářem, tyhle indikátory upravit, aby byly aspoň trochu hbitější. Povedlo se mu původní ručku zúžit na polovinu a následně ji namočit do zahraniční, oranžové acrylové signální barvy. Vypadalo to velmi pěkně, indikátor byl i poměrně hbitý, i když byl napájen jen ze sledovače. Dva takto upravené jsem pak použil v tom režijním pultu od Bozděcha. Potenciometry jsem do něj sháněl snad půl roku..
Helemese, co se našlo mezi věcmi z rozhlasu. Myslel jsem taky, že fullverzi servisu B57 nemám, no a podívejme..
- Přílohy
-
B57_obalka_lores.jpg- (228.39 KiB) Staženo 129 x
-
title_lores.jpg- (92.65 KiB) Staženo 114 x
- Jinak všimli jste si, že B400 měla dvojí horní kryt. Překvapilo mě, že byly ochotny udělat dvě formy (to není žádná sranda a dost peněz. To samé plechy pod potenciometry byly dvoje. Nejlíp se to pozná když sundáš pravé šoupátko, jednou to má plastový lem a jednou ne, je to tak u všech tlačítek.
- Možná jich bylo víc, ještě verze s 5ti DIN na pravé straně, ale to už šlo udělat jako výměnný díl formy. (ty jsem naživo neviděl)
I v originálním servisu je B400 vyfocena ještě s hliníkovými knoflíky, ale montovány byly na většině výroby B4-kové plastové, ale s pokoveným vrškem. B400 jen s pěti DINy, bez zásuvky pro AZZ941 a tedy nutně přepracovaným návodem k použití, jsem nikdy neviděl.
- elektrosvit
Do B5 a prvních sérií B54 se taky osazovaly ještě ty staré kondíky a naopak v té B400 se objevují i novější 98x.
Zakoupil jsem B90 na díly, ale ukázalo se, že je lepší než ten který jsem chtěl odladit. Prakticky s ním nemusím nic moc dělat. Jen by se mi líbilo, aby se při reprodukci pohyboval indikátor, když už tam je.
- Otázka, stačí jen přerušit spoj mezi kontaktem SW a trimrem P8? (dle schématu)
http://www.oldradio.cz/schemata/tsb90sn.pdf
Díky
Úprava obvodů indikátoru B73 se týkala pouze dynamických vlastností indikace, nikoliv rozdílů mezi snímáním a záznamem.
- Přílohy
-
A09_81.pdf- (258.8 KiB) Staženo 136 x
Byla to pořád jenom přibližná indikace. Ve výsledku stejně záleželo nejvíc na předchozím odhadu-zkušenosti, druhu modulace, ale hlavně na poslechu za páskem, vždycky s ohledem k použitému pásu.
Tuzemské indikátory řady Mi z Metry, jsou s ohledem na jejich provedení i linearitu vždycky jen indikátory, nikoli modulometry.