indukční cívka
Moderátor: Moderátoři
indukční cívka
V podstatě se u VN traf používají dva režimy:
- připojíme nízké napětí (12V) na primár, roste proud, energie se akumuluje v mag. poli, pak odpojíme primár a nahromaděná energie se vybije VN výbojem na sekundáru. Energie jiskry je omezena mag. obvodem.
- nebo nabijeme kond na vyšší napětí ( cca 300V), třeba tyristorem připojíme na primár, na sec. se objeví špička VN o velikosti v transformačním poměru.
V tomto režimu by cívka ( podle mého) měla přenést podstatně vyšší energii, omezenou v podstatě jen velikostí kondu a odporu vinutí cívky. A možná ještě parazitních kapacit. U schemat ohradníků s cívkou z auta se to ale moc nepoužívá. Proč?
Přinesl mi známý už dva ohradníky, kde je přímo ze sítě(230V) násobičem nabíjen kond(20uF/1200V pro výboj 5J) na cca 800-900V a přes tyristor vybíjen do VN tafa. U obou měl kond jen cca 1 až 2u zřejmě přerušené elektrody v důsledku velkých proudových pulzů.
Zkusil jsem tam dát elyty(3x100u/450V) a během cca 15minut ze zahřály na cca 70°c
- jardafiala
Zdravím
¨
v jednom z Amaterských radiíí vyšlo "Elektronické zapalovanie s dlhou iskrou". Není až tak jednoduché nicméně jsem ho postavil a energie jiskry byla mocná. A to tak, že když jsem vzal VN kabel a mezi něj a kostru dal papír tak šmdláním kontaktu od rozdělovače napodobujícím přerušovač jsem papír zapálil. To se klasickým zapalováním stejným způsobem nepodaří. Škoda že zapalování skončilo někde na smetišti dějin.
A řekl bych, že na přenášení podstatně většího výkonu v pulzu není dimenzováno jádro cívky.
- Artaban001