Odběr při připojení N

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Abstinent

Odběr při připojení N

#1 Příspěvek od Abstinent »

Dobrý večer všem. Prosím o radu, popostrčení správným směrem. Nechci tu psát slohovku, tak to zkusím maximálně zkrátit. Nová el.instalace ve starším RD. Vše TN-S. Nový rozvaděč, vše nové od Hager. Při vypnutém hlavním jističi ( stejně tak i při zapnutém ) (3+N) a připojení POUZE N odběr cca 0,16A. Taktéž, i při připojení L1,2,3, PEN. V tu dobu je tedy "pod proudem" jen vodič ( H07V-K / CYA 16 ) do vypnutého hl.jističe. Přijde vám odběr normální ? Nevím, kde může být chyba. Jsem vyučen elektrikář silnoproud v roce 2000 ale nikdy jsem se tím neživil a pracuji v oboru automotive. Po cestě, je ještě svodič přepětí ( Hager SPN901 ) ale zapojený tzv. do Y. Mohu ho zkusit vypojit, ale i při vysunutí modulu nenastane žádná změna. Napadá někoho kde by mohl vznikat odběr ? Dělám to pro sebe, tudíž vylučuji někde nějakou prasárnu, typu spojování kabelu spojkami a pod. Prošel jsem to zapojení po sobě snad 20x a nikde jsem nenašel chybu. Chrániče fungují, jak na zkrat tak na TEST tlačítko, jističe taktéž. Odběr stoupá přímo úměrně s tím, co připojím + těch +-0,16A. Rozvaděč testuji cca 4dni, někdy intenzivně zhruba 12h denně ( spotřebiči s co nejvyšším příkonem, vysavač, inv.svářečka, míchačka... ) a nikde žádný úbytek napětí ani proudu, vodiče se nehřejí, jističe ani chrániče s nadproudovou ochranou nevybavují. Vše by tedy mělo být v pořádku. Až na ten proklatý odběr, který se objeví i bez připojení fází, stači i čisté N a je to tam. Čeká mě v horizontu cca 14dní výchozí revize, nikoli tzv. od stolu ale ostrá bez známostí a rád bych případnou chybu odstranil, než se dostaví RT. Předem děkuji za případné podněty a hezký víkend
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ten odber meras kde?
Abstinent

#3 Příspěvek od Abstinent »

Jo to jsem neupřesnil. Do tohoto ( nového ) rozvaděče vede z ER kabel 5X16. ER není ještě osazen elektroměrem. Kabel do něj končí v poj.spodkách. Je to nová přípojka vně budovy. Objekt má stávající přípojku uvnitř objektu, včetně elměru ale dle současných přip. podmínek nevyhovující ( jak průřezem AYKY tak např. nemožností osadit HDO) . Nyní, jsem tedy provizorně(!) připojen kabelem Cyky 4X10 ze stávajícího elměru do stavebního rozvaděče. Z něho jsem teď k otestování nového rozvaděče, nové el.instalace vyvedl CYKY 4X6 a ten připojil do rozvaděče. A na tomto vodiči měřím klešťovým ampermetrem odběr. Snad jsem to napsal dost pochopitelně. Případně zkusím více upřesnit. Díky
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

A je to skutečný odběr nebo jalovina?
..to bude jen ňákej odpůrek
Abstinent

#5 Příspěvek od Abstinent »

No tak to netuším. To se dostáváme někam ke vzorečkům a výpočtům a to už se mi nějak vypařilo. (UxIxněco ??, možná IxUxsinus ?!). Zkusím prohledat internet a osvěžit paměť. Tohle jsem na tom oboru nesnášel. Čekal jsem dráty a přístroje a furt do nás hustili jenom vzorečky. Bylo to velké zklamání. Ale to je OT.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Vodič N nového kabelu máš v budově spojený s původním starým přívodem PEN?
Abstinent

#7 Příspěvek od Abstinent »

Hill: Nikoliv, starý přívod není s novým rozvaděčem nijak spojen. Jen mnou, když připojím ten či onen kabel. Nebo ještě lépe, v budově není nic ze starého rozvodu, vše vytrháno, odstříháno a definitivně odpojeno. Je tam jen nový rozvod, na nový rozvaděč ( který ale není nikde k ničemu připojen, jeho přívod končí v pojistkových spodkách ). Rozdělění PE/N je už v ER ale ten je zatím nepřipojený. Ale když vezmu ze stavebního rozvaděče N a připojím ho do N 5X16 v ER už mám cca 0,16A odběr a dioda na stávajícím elměru bliká a hlásí odběr.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Když bliká dioda pak je skutečně odběr. Ale 40w se už musí nějak projevit.
..to bude jen ňákej odpůrek
Abstinent

#9 Příspěvek od Abstinent »

No právě. Ale nechápu, jak může být odběr ( jak může elměr měřit odběr ), když není připojená fáze. Jen N .
Abstinent

#10 Příspěvek od Abstinent »

Teď možná plácnu blbost, jestli jo, dám si facku a půjdeme dál. Ale nemůže se naindukovat proud například stočením kabelu v ( nebo za nebo cestou ) do rozvaděče ?
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Vodič N, aby jím tekl proud 160 mA, už musí být oběma konci někde spojený n zem, přičemž každá zem "sedí" na jiném potenciálu, ale tento proud elektroměr neměří. Navíc by se proud měnil podle změn rozdílu potenciálů obou zemí.
Ma konci musí mít spotřebič o příkonu cca 40 W z jedné fáze, jak už napsal Mi-ro. Bez činného proudu krajním vodičem elektroměr neměří.
Abstinent

#12 Příspěvek od Abstinent »

No tak to jsme zase na začátku. Do rozvaděče není připojené nic, kromě N. A uzemnění ze zemnícího pásku v základech. Ale tyto se nikde nepotkají. Jde o TN-S. Tohle je hrozná blbost, už mi z toho jde hlava kolem a prostě to nechápu. Když to někomu říkám, mají mně za blázna ( nebo blbce ). Ale prostě to tak je. Připojím N a elměr měří. Čili aby elměr měřil, potřebuje odběr na fázi ? Chápu to správně ?
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Elektroměr používá vodič N jen k měření napětí (dříve na něj byly přivedené napěťové cívky). Snímání proudu je jen v krajních vodičích. Proud tekoucí vodičem N elektroměrem neprochází. Nabo prochátí (podle typu), ale jen ze svorkydo svorky, měřený není.
Abstinent

#14 Příspěvek od Abstinent »

Hill: Děkuji za odpověď. Zahrávám si s myšlenkou, jak je vůbec zapojený stávající elměr, potažmo stavební rozvaděč. To není moje práce, elměr už byl a stavební rozvaděč dělal někdo od předchozího majitele a já jsem se po tom po pravdě nepídil. Zaměřím se na to a určitě dám vědět. Bohužel až v příštím týdnu, teď musím pracovat. Každopádně ale všem zúčastněným v této diskuzi děkuji a přeji pevné zdraví a hezký víkend
Abstinent

#15 Příspěvek od Abstinent »

Nedalo mi to a na otočku jsem se tam dnes po práci stavil. Stavební rozvaděč je zapojen následovně. Z (3fáz.!) elměru zapojen jeden ( ze 3 fázových) vodičů, nejspíše L1. Jiný fáz. vodič z elměru nejde ( ačkoliv do něj z HDS vedou všechny fáze a jsou pod napětím). Následně ve stav.rozvaděči, na 3fáz. jističi překlenutý ze svorky do svorky a dále pokračuje ( tváří se jako L1,2,3 ) ale je to jen 3x L1. A Modrý vodič je připojen na zž vodič z elměru. Jak je to pod krytem elměru netuším, je pod plombami. V týdnu se na to více kouknu ale už teď tuším prasárnu a nějakou blamáž.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“