Kamarád se ukvapil, aniž by se poradil, neuváženě koupil za 3 tis. tenhle "zázrak":
Má to psáno 165/300W. Při cca 80W to ale topí jako kamna po Němcích a vypne. Zvukově katastrofa! Dvakrát už mu ho v záruce vyměnili, teď ho bude vracet.
300W PA pro woofer jsem mu k tomu postavil, a ten dává, že bedna pochoduje. Za rok provozu ventilátor nastavený na 70° ještě nesepnul. Prostě k neutahání.
Kdybych s touto konstrukcí tuhle zkušenost neměl, určitě bych jí tolik nevychvaloval. Opravdu držák. (to jenom co se týče spolehjivosti)
.
Mimochodem, pokud si někdo začne po domácku stavět Trabanta, tak si o něm můžeme myslet, že je mešuge, ale možná to má pro něho větší kouzlo, než se sebrat a jít si koupit nového bavoráka.
.
Nedávno jsem četl zajímavou úvahu o dnešní situaci na trhu se spotřební elektronikou. Tradiční světové značky, pro které byla vždy prioritou špičková kvalita a spolehlivost, jsou dnes postaveny před veliký problém. Záplava levného zboží především z Asie vytváří situaci, kdy běžný zákazník ustupuje od svých nároků na kvalitu a dává přednost lákavě nízké ceně. Proto jsou i mnohé renomované firmy nuceny vyrábět tak, aby se vůbec udrželi na trhu. Aplikace levných technologií tedy není otázkou zvýšení zisku, ale otázkou přežití.
V západní Evropě, kde je průměrný příjem několikanásobně vyšší než např. v České republice, je podstatně vyšší procento zákazníků, kteří jsou ochotni zaplatit za špičkovou kvalitu a technologii. Kupní síla v ČR je podstatně menší, a tím se také často řídí sortiment zboží určený pro český trh. Několikrát se mi stalo, že jsem si na stránkách výrobce našel přístroj a na poptávku u českého zástupce jsem dostal odpověď: "Tento výrobek se bohužel do ČR nedováží".
Tak dochází k tomu, že v poněkud chudších zemích levné ale nekvalitní zboží úplně vytlačí z trhu špičkovou kvalitu.
Je to začarovaný kruh. Špičkové výrobky se nebudou prodávat, dokud zákazník nedosáhne na jejich cenu. A to se nestane, dokud se nezvedne příjem obyvatelstva. A ten se nezvedne, protože bychom nebyli schopni konkuroval levné pracovní síle na východě.
Rapidní snížení platů v Evropě je neprůchodné, takže nezbývá než použít levné technologie, aby si výroba alespoň částečně zachovala schopnost konkurovat.
.
Jsem se nějak rozkecal.
To jenom že to s tou spolehlivostí nemusí být vždy jak bychom si přáli.