Vyplatí se Pepovi tohle?

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Neeznalec

Vyplatí se Pepovi tohle?

#1 Příspěvek od Neeznalec »

Pepa si našel na wishi fotovoltaický panel který má výkon 300W ale jelikož pepa moc elektronice nerozumí tak neví zda má všechny potřebné udaje k danému výpočtu který potřebuje k tomu aby se mu investice do panelu vyplatila.
Pepa si řekl že pokud se autobaterie s kapacitou 50Ah se nabije pomocí toho fotovoltaického panelu za jeden den tak se mu investice vyplatí ale pokud se nenabije tak se nevyplatí.
Samozdřejmě předpokladem k tomu aby to fungovalo je aby bylo slunečně a to tedy také bylo.
panel: https://www.wish.com/product/-waterproo ... &share=web
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

Aby pak pepa nebyl prekvapeny a nasrany az mu ten "panel" z wishe dorazi...
masar

#3 Příspěvek od masar »

Neeznalec píše:Pepa si řekl že pokud se autobaterie s kapacitou 50Ah se nabije pomocí toho fotovoltaického panelu za jeden den tak se mu investice vyplatí ale pokud se nenabije tak se nevyplatí...
A Neeznalec Pepovi nerozumí? :wink:
Radimosso

#4 Příspěvek od Radimosso »

No možná by si Pepa měl vzít k srdci jednu z prvních reklam na Nově...

Tam se dvě ženské dohadují o kvalitě nějakého myslím pracího prášku a
pointa byla : "Nejsem tak bohatá , abych si kupovala levné věci....."
Neeznalec

#5 Příspěvek od Neeznalec »

No já pepovi nerozumím právě proto se na to taky ptám. Takové věci v elektronice jsou na mě moc složité.
Kvicala_r

#6 Příspěvek od Kvicala_r »

No možná nerozumíš elektronice, ale tohle je fyzika Zš
Při perfektních podmínkách dopadá (kolmo) na jednotku plochy výkon cca 1400W/m² Účinnost panelu optimisticky berme 15%

Při velikosti toho panelu: 1,05 x 0,54 jsme za optimálních podmínek a umístění panelu na 160W. Ta to je pak za tím připojen konvertor výkonu..

Dlaší regiulace solar dobíječky cca 0,85 a máš pouhých 130W. Tedy špičkově po omezenou dobu a optimálním umístění 10A na pár hodin. Nemyslím, že by to s ohledem na bilanci dobíjení a počasí + umístění dobilo...

:lol:
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#7 Příspěvek od PeteBurns »

Prepocty su celkom zbytocne, tie panely su bez problemov schopne dodat to, co maju v specifikacii - tento panel je schopny dodat 5A, ktory pojde do baterky cely, na zopnutych mosfetoch v regulatore je strata nula nula nic - problem je v tom, ze aj za slnecneho dna sa da ocakavat realne okolo 25Ah, takze 50Ah baterku nenabije urcite ;) Druha vec je, ze ak sa bude z 50Ah baterky vyzadovat naozaj cela kapacita, a je to olovo, ako ze je, tak ju moze rovno vyhodit :lol: Ale pokial sa bude vyuzivat iba mensia polovica kapacity, tak ten panel bude v lete stacit ;)
Neeznalec

#8 Příspěvek od Neeznalec »

PeteBurns: Proč si myslíte že za slunečného dne max. 25Ah? Vypočítal jste to? Poté bych rád věděl jak?
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

U panelu je udávaný proud 5,5A při 20V. Tady mi do 300W něco chybí. A proč max 25Ah? Počítej reálně 8 hodin kdy dá panel jmenovitých 5A. To jsi na 40Ah. Jenže k nabití baterky potřebuješ cca 1,5x větší energii. A to vychází na 27Ah. PS tak ideálně slunečných dnů je do roka pár desítek.
..to bude jen ňákej odpůrek
Olchor

#10 Příspěvek od Olchor »

No je to opravdu podivné...v titulku mají panel 200/300W a ve specifikaci 20V naprázdno, 5,5A do zkratu - takže reál necelých 100W....
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

To su klasicke cinske watty.
Radimosso

#12 Příspěvek od Radimosso »

před cca 28lety mi otec koupil Hi-Fi vež Fugison od Vietví.....

Na krabici se psalo že má výkon 600W P.M.P.O. ,
když jsem se později kouknul do reprobeden, tak jsem tam našel 5W širokopásmové repro .....

Takže jsem si vydedukoval, že těch 600W bude asi krátkodobý odběr věže, pokud dojde ke zkratu :)
radioelectrum

#13 Příspěvek od radioelectrum »

Mě Pepa připomíná jednoho důchodce co si pořídil indukční vařič (tenkrát na předváděcí akci) a mě se snažil vysvětlit že tou indukcí se zamezí 70% ztráty při ohřevu jídla a i když r s tálo přes 10 táců tak se mu to za pár let vrátí.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Ak predtym varil na elektrickej platni, tak sa to oplati uz len kvoli pouzitelnosti. Akurat "akciovy" varic po par rokoch pravdepodobne prestane fungovat.
masar

#15 Příspěvek od masar »

Jenže žádný Pepa tady nevystupuje. Schovává se za něho jistý Neeznalec, který, až mu poradíte, bude před Pepem dělat znalce. Pepa tady žádné bludy nerozšiřuje.
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 03 kvě 2020, 18:22, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“