Prudovy chranic na bazenovu filtraciu
Moderátor: Moderátoři
Tyč čo najdlhšiu.
Zabiť uplne kompletne tak 30cm pod zem.
Merá sa to špeciálnym prístrojom
Piesková zem má veľmi zlé vlastnosti z hľadiska uzemnenia.
To že ty to uzemníš tak vytvoríš IT sieť so skupinovým uzemnením, ale žiadnu ochranu tým nedosiahneš. Tá IT sieť je sama o sebe spoľahlivá a veľmi bezpečná. V každom prípade ale musí obsahovať merač izolačného stavu, ktorý v tvojom prípade odpojí napájanie pri prvej poruche. IT sieť totiž môže bezpečne fungovať aj pri skrate pracovného (fázového) vodiča a zeme. Musí tam byť ale zariadenie ktoré to zaregistruje a odpojí.
Čili síť IT můžeme škrtnout. A tak dobře, abys vyloučil i kapacitní proud proti zemi, tu centrálu stejně od země neodizoluješ. A na pěkné brnění ve vodě stačí i ten kapacitní proud.
Jak píše Mi-ro, generátor centrály určitě nevyhovuje izolační pevnosti pro bezpečné oddělení. A já už jsem tu psal, že chránič je účinný až při druhé poruše. První je průraz nebo svod jednoho pólu na zem, to však bezpečnost nijak neovlivní. Teprve druhý průraz by mohl být nebezpečný. Na ten ale už chránič vybaví, jestli rozdíl proudů tekoucích tam a zpět překročí 30 mA. A je celkem jedno, jestli druhá porucha přemostí zemí část vodiče, který se na tu zem někde švihnul při první poruše (proud se rozdělí a číst ho chráničem nepoteče) nebo do země poteče nějaký proud z neuzemněného pólu (vlastně fáze). Opět vznikne nerovnost proudů chráničem.
A za další: porovnej si ceny hlídačů izolačního stavu, za které se většinou prodejci asi stydí, protože jsou jen na dotaz, s cenou normálního chrániče do zásuvky s bezpečnostní zásuvkou, který jen zasuneš do zásuvky centrály a do něj vrazíš vidlici od filtrace. Udělá v podstatě stejnou službu. Nepředpokládám přito, že budeš tu centrálu nechávat na dešti za chodu. Jestli ano, pak budeš potřebovat zásuvkovou skříň v krytí alespoň IP55 a chránič uvnitř.
Clovece dobre ze si sa ozval, uz som sa zacinal obavat ubytku v rodine.
Nic v zlom...... aby sa take nestalo.