Dá se touto hlavou nahrávat?
Moderátor: Moderátoři
Dá se touto hlavou nahrávat?
Přece jen tyto čtyřkanálové hlavy se většinou vyskytovaly v (nenáročných) přehrávačích - walkmanech, autorádiích. Zrovna tato moje hlava má "stolní" rozměr, takže bych tipoval, že pochází z autorádia. Hlavu jsem před pár lety náhodně zakoupil v Holicích, o jejím původu ani určení nic nevím.
(Hlava určená [i] pro záznam má jinou konstrukci jádra - zadní štěrbinu).
Stejná otázka může vyvstat i u malých hlav "walkmanového" rozměru - převážná většina walkmanů nepočítala s nahráváním.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
...navíc reverzní záznam s pevnou hlavou by vyžadoval zvláštní mazací hlavu pro každý směr.
Tak to jen takový můj malý OT k tématu
Do walkmanů s autoreverzem se běžně dávaly hlavy se 4 systémy a do většiny autopřehrávačů taky. Jeszli s nimi šlo také nahrávat, nevím, nikdy jsem to neměl důcod zkoušet.
rnbw píše:Aiwa mala velmi dobre elektronicky ovladane mechaniky - aj v hifi veziach a niektorych dvojkazetakoch. Vzdy som tam videl otocnu hlavu.
.
Kámoš měl na konci 80-tek kazetovej tape deck Nakamichi RX-505. Při reverzu vyjela kazeta dopředu do takovýho vystouplýho domečku uprostřed čelního panelu a tam se otočila o 180 st. a zase zajela dovnitř.
Tvrdil, že to byl nejlepší kazeťovej tape deck, co se kdy vyráběl. Jestli to tak skutečně bylo, netuším.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tady je ukázán první takový systém https://youtu.be/2CE_zmpHcWQ?t=256
a ten Nakamichi je na konci taky zmíněn: https://youtu.be/2CE_zmpHcWQ?t=529
Asi byla míněná jen jako přehrávací, protože nahrávání by znamenalo komplikace s mazací hlavou. Ale nahrávat s ní jinak půjde, nahrávání je na parametry míň náročnější než přehrávání. Pokud by hlava byla navržená pro získání vyššího napětí při snímání, bude chtít opět jen vyšší napětí a předmagnetizaci než univerzální hlava při záznamu, ale jinak to kvalitu nahrávky neovlivní.Osmdesat píše:Mám tady tzv. autoreverzní kazetopáskovou hlavu - tj. čtyřkanálovou. Zajímalo by mě, jestli se tyhle hlavy dají obecně použít jako univerzální, nebo bude nejpravděpodobněji jen přehrávací?
Osmdesat píše:...Stejná otázka může vyvstat i u malých hlav "walkmanového" rozměru - převážná většina walkmanů nepočítala s nahráváním.
Kedysi som na walkmane ktorý nevedel nahrávať nadrátoval TTL signál priamo na hlavu, a ono to nahrávalo, dokonca kvalitnejšie (dátový záznam, kolísanie rýchlosti nepočítam) ako klasický magnetofón. Akurát nemazal, nebolo čím, takže v pozadí bolo ticho počuť predošlú nahrávku.