Signalizácia nefunkčnosti dobijania - funguje správne?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
misocko

#46 Příspěvek od misocko »

dudo - hodinu som sedel v aute :D , jedine na co som narazil a co by som si na tvojom mieste pozrel , je pozadovane napetie na alternatore vs skutocne napetie na alternatore - ci RJ pozaduje dobijanie
EKKAR , dik za teoriu z netu ale koli tomu by som si diagnostiku nekupoval, mna trapilo (dam otazku a hned aj zistenu odpoved):
stojim na mieste paka v D, co je zaradene - 1a R sucastne
stojim na mieste paka v P, co je zaradene - 1a R sucastne
stojim na mieste paka v N, co je zaradene - 1a R sucastne
stojim na mieste paka v R, co je zaradene - 1a R sucastne
idem z kopca zaradena N , co je zaradene - stupen podla aktulnej rychlosti len rozopnuta spojka (prekvapive, cakal som neutrali na "oboch prevodovkach"), normalne to radi len nespina spojky
idem ustalene 130kmh , co je zaradene - iba 7
suchtam sa mestom, mam tam 5 aj 6 ? , nie iba jednu rychlost ktora je aj zobrazena, dalsia rychlost sa zaradzuje tesne pred preradovanim , po preradeni sa nepouzivana rychlost hned vyradi a caka sa na dalsie preradovanie , pred ktorym sa zaradi dalsie rychlost a nasledne preradenie prepnutim spojek. ziadne niekolkosekundove zaradenie dvoch stupnov sucastne nehrozi v polohe automat. V polohe manual vsak prevodovka pripravuje dalsi stupen aj ked ty este nepreradujes, tu su aj niekolkosekundove useky kde su zaradene dva stupne sucastne
dudo02

#47 Příspěvek od dudo02 »

Tak mi to už nedalo a pozrel som sa na to bližšie:
Požadovaná hodnota 15V.
Svorka30 - 12V
Výkon alternátora - 0W
Budiaci prúd alternátora - 0A
Komunikácia alternátora - nefunkčná

Čiže alternátor nekomunikuje - podľa mňa vadný regler, nakoľko BUS zbernica nepíše žiaden problém. Ale istotu budem mať až ak sa na to pozriem skopom . Ale to musím rozoberať auto a to sa mi na dvore nechce. Okrem toho skočím za kamošom na zdvihák a dáme si pivko, panáka a medzitým dačo vymyslíme- dávno sme sa nevideli :beer: .

Ale vďaka aj tak za pomoc - viac hláv, viac vymyslí.
rnbw

#48 Příspěvek od rnbw »

Maju to inzinieri "dobre" vymyslene. Je tam pokokot elektroniky, aj to zisti nefunkcne dobijanie - ale ze by to dalo vodicovi vediet, to nie...
passion

#49 Příspěvek od passion »

Dovolím si OT smerom k misockovi. Nezdalo sa mi, čo si napísal, tak zo zvedavosti som sa bol previesť na našom golfe VI so suchou 7st DSG aj s počítačom. Výsledok si pozri v grafe, na otvorenie použi dieselpower log z ich stránky, pretože písmená to nevie zobraziť krivkou, tak si to ručne prehliadni v ich programe. Je to prehľadnejšie, ako to čítať v exceli.

stojace auto:
P - 1 a R
R - N a R (podľa mňa nemôže byť pri pohybe vzad v druhej časti zaradená 1 a len rozopnutá spojka ako píšeš)
N - 1 a N
D - 1 a N
S - 1 a N

Za jazdy sa to správalo kadejako, ale väčšinou tá časť ktorá prenáša, tak je samozrejme zaradené čo treba a v druhej časti je neutrál. Až keď RJ vyhodnotí, že za chvíľu treba preradiť, zaradí v druhej časti čo je potrebné, vymení spojky a v pôvodnej časti zaradí opäť neutrál, až kým zas nevyhodnotí, že treba preradiť, kedy tam zavčasu znovu zaradí, čo bude treba. Zabudol som ešte plachtiť v polohe N. Pri ručnom radení tiež bol v druhej časti celú dobu neutrál. Až keď som dal pokyn k preradeniu, došlo k zaradeniu rýchlosti v druhej časti a výmene spojok. Všetko sa udialo behom sekundy.
Takto sa správa suchá DSG 7st v našom golfe VI. Mám ešte mokrú 6st v II oktávke, tak keď niekam pôjdem, lognem aj tú. Ale všimol som si, že 6st mokrá čo má švagriná v golfe VI sa inak správa ako moja mokrá v oktávke II. Asi to bude závisieť od verzie SW.
Přílohy
LOG-02-052-081-223-61C.zip
Log zo 7st prevodovky DSG v golfe VI 1.6TDI
(9.45 KiB) Staženo 146 x
misocko

#50 Příspěvek od misocko »

ked sa budem nudit pojdem preverit tu spiatocku , ale ked pomaly cuvam a bez zastavenia presuniem z R na D tak nepocujem ziadne lusknutie ze by radilo do 1 , len pomaly prepina spojky , zastavi a zacne ist dopredu (nieze by som to praktikoval bezne , ale skusit musis :D ). A lusknut teda dokaze pekne ked obcas nevie co zaradit alebo mu prepnutim do manualu narusis jeho myslenie :D
O3; 1,6TDi; DSG 7°; a urcite zalezi od softu
co sa tyka povodnej temy, dobijania, fakt som necakal ze RJ nebude nijako reagovat na to ze pozadovane napetie 15V , realita 12V ... (mohlo by to vtedy zasvietit tu kontrolku , alebo fakt caka az na vybitie baterky?)
dudo02

#51 Příspěvek od dudo02 »

Tak nakoniec bol problém v studenom spoji v Eboxe - poistková skriňa. Bol zahorený prívodný kábel zo svorky B+ alternátora.
Tým pádom regler nedostával napájanie a preto sériová diagnostika vypisovala problém v komunikácii - regler bol mŕtvy.
Avšak to, že ECU motora má požiadavku od alternátora na 15V, v skutočnosti dostáva 0V a kontrolka poruchy dobíjania ostáva zhasnutá je pre mňa nepochopiteľné.

A inteligentné dobíjanie v skutočnosti mení hodnotu výstupného napätia alternátora podľa aktuálnej záťaže. Dobíjalo napr. na 12,1V a po zapnutí svetiel vyskočilo napätie na 13,2V.
misocko

#52 Příspěvek od misocko »

passion, fakt mas pravdu , zrejme som si to vtedy davno zle pozrel, takze platia rychlosti pri stati a cuvani ako si napisal Ty, iba v P su zaradene 1 aj R
dudo02, inteligentne dobijanie meni hodnotu napetia nielen podla zataze akumulatora , ale hlavne podla zataze motora, ked slapnes na plyn prestane dobijat, ked sa suchtas udziava cosi ponad 12V , ked brzdis motorom a k tomu trochu pritlacis na brzdu (aby elektronika vedela ze chces spomalit , nie plachtit) hned tam mas 15V na akumulatore (brzdenie motora akumulatorom). Taktiez pracuje s teplotou (neviem ci priamo akumulatora alebo okolia).
Ked mas aspon zapnute svetla tak sa to snazi trochu dobijat, ked nemas vsetla tak to fakt drzi okolo 12V - kludne sa moze stat ze prejdes 500km vkuse , odstavis a o tri dni nenastartujes :lol:
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“