Dotaz na jistič 10A
Moderátor: Moderátoři
- Zdenek_Valter
1,5 In ... nesmí do 1 hodiny
1,9 In ... musí do 1 hodiny
Zkratová spoušť je v tomto případě odstraněná. U neupraveného kusu je nastavená:
3,5 In ... nesmí do 0,2 s, musí do 25 s
5 In ...... musí do 0,2 s
Takto upravený jistič samozřejmě nelze použít v běžné instalaci k zajištění ochrany automatickým odpojením.
- kevin_mitnick
- Zdenek_Valter
IJM-ITM nadproudová
1,05 In ... nesmí do 2 hodin
1,2 In ..... musí do 1 hodiny
1,7 In ..... musí do 120 s
IJM-ITM zkratová
5 In ....... nesmí do 0,5 s (rychlá charakteristika 10-25 A)
10 In ..... musí do 0,2 s
Pokud budeš do trafa zasahovat, tak si hlavně přidej pojistku 10A na výstup. Měnit tepelnou ochranu považuju trochu za zbytečné. Můžeš ji orientačně vyzkoušet, jestli není nefunkční. Dali ji tam proto, že normální jistič 10A by při zapnutí vyletěl a nějaké jištění tam dát museli.
Když jsem ho trochu generálkoval, tak bez běžce při zapnutí jistič 16A/B držel. Mám podezření, že je blbej tvar kontaktu běžce s vinutím a dělá mezizávitovej zkrat mezi sousedníma závitama.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tyhle zalitý, německý regulační trafa totiž mají poměrně malý odpor toho sběracího uhlíku. "Mezizáviťák" vytvořený sběračem s malým odporem je potom účinnější - a při zapínání trafa ESS ve výsledku pravidelně shazují B10 i B16 jističe.
Ale dřív mi B16 jistič občas shodil i starší Křižík RA10, zapnutý v nešikovném momentu sinusovky
Nedá se tomu čelit jinak, než buď C10 či C16 jističem, pokud je k sehnání, tak i D10. Případně místním, odporovo-reléovým softstartem.
Používám ten druhý způsob. Není tolik namáhaný vypínač trafa, jeho jištění nemusí být zpožděné, ani to nedává zbytečný pecky do sítě.