Dotaz na jistič 10A

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#16 Příspěvek od PavelFF »

Celeron píše:Nojo, tyhle "měděný" uhlíky mají mimimální odpor a tudíž sběrač volantu autotrafa vlastně dělá mezizáviťák. Nakonec už jsem to psal, s odmontovaným sběračem při zapnutí autotrafo jistič 16A/B nevyráží, což se ale Pavlovi FF nelíbilo. . :)
Líbilo nelíbilo. Tys to napsal jako by to byla závada tvého trafa :"Mám podezření, že je blbej tvar kontaktu běžce s vinutím a dělá mezizávitovej zkrat mezi sousedníma závitama." Ona je to vlastnost. Každý sběrač musí současně ležet na dvou závitech.
Kromě toho, jak je dobře známo "Při krátkém spojení dvou drátů dochází k takzvanému skratu". Tohle ale není krátké spojení dvou drátů (mezizáviťák, jak tvrdíš a to se mi nelíbí), protože uhlík má řádově větší odpor než měděný vodič. Musí mít. Nesmí mít "minimální odpor" jak píšeš. Jinak by to byl skutečně zkrat. Nejde jen o samotný odpor materiálu ale i o přechodový odpor vinutí-sběrač.
Takový uhlík (kartáč) na motoru s kroužkovou kotvou klidně může mít nulový odpor a nebude to vadit.

Že to bez sběrače nevyráželo jistič ti klidně věřím. Ale regulační trafo bez sběrače je k ničemu.

Kdysi se tady probíraly nadproudové jevy při zapnutí trafa, ve které fázi sinusovky je to nejhorší. Jeden z názorů byl (pokud se nepletu), že trafo naprázdno vyhazuje jističe častěji než trafo s připojenou zátěží. Takže uhlík, co trošku zatěžuje trafo, by měl vlastně trochu pomáhat. Ale tvoje zkušenost ukazuje, že tomu tak není.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“