Anténa a zesílení signálu
Moderátor: Moderátoři
Proto se osvědčuje ještě před nastavováním antén podle tohoto ukazovátka si hledané kanály někde předladit.
Nebo přinejmenším vědět, které kanály hledám, tato znalost je velmi užitečná, ne-li přímo nutná.
Je tedy fakt, že naprostá většina televizních diváků nemá potřebu o tom cokoli vědět.
Konečně - vědět, které kanály hledám, se mi osvědčovalo i v analogových dobách. A předladění těch kanálů na jednotlivé předvolby usnadnilo práci o to víc, že přijímače měly analogové ladění a nějaká přímá volba frekvence pomocí kmitočtové syntézy byla dlouhá léta nedosažitelným snem.
Takto se také hned dalo odhalit, jestli anténa "šilhá bokem", aniž bylo potřeba napřed lézt až do krabice, abych tam zjistil, že nějaký ignorant připojil na symetrický výstup antény koaxiál bez symetrizačního členu.. pak samozřejmě nezbylo, než se do té krabce dostat.
Stalo se mi, že kolega z práce = synek značně zazobanýho papínka dostal k narozkám hi-fi věž, tuším to tenkrát v ranejch devadesátkách byl nějakej ještě 🤐 Filipes - a přestože měl na střeše k tý věži originální FM-kovou anténu od Hirschmanna (jo, takový to obrovský 3-metrový příhradový heblo se třema ráhnama nad sebou!!!), tak ne a ne dosáhnout vůbec nějakýho příjmu rádia. Tvrdil, že si to namontoval sám a že všecko udělal jak mu poradil tátou oslovenej elektrikář. Ubastlil jsem mu jednostupeň s KF910 napájenej po kabelu a když jsem mu ho namontoval jako linkovej dole těsně před přijímač, nic se nezměnilo. Tak jsem rozdělal konektor před rádiem - a ejhle, ten vosel sice namontoval na svorky dipólu správně symetrizák 300/75Ω, ale koax do něj připojil jen středním vodičem - opletení namísto přehrnutí nazpět na plášť káblu a přitažení pod obvodovou sponku pečlivě uřezal a ještě zaizoloval, aby se to prej nezkratovalo. A že prej úplně to samý udělal i na střeše u antény ... Takže jsem musel v mrazu nějakejch -15°C nebo kolik to tenkrát bylo vylézt na střechu, rozdělat anténní krabici a všecko předělat. Zmrzlej jsem byl už po 5 minutách jak sobolí hovno, samozřejmě nešlo to dělat jinak než bez rukavic...ale najednou byl příjem jak zvon i bez zešilovače ... samozřejmě.Hill píše:...Takto se také hned dalo odhalit, jestli anténa "šilhá bokem", aniž bylo potřeba napřed lézt až do krabice, abych tam zjistil, že nějaký ignorant připojil na symetrický výstup antény koaxiál bez symetrizačního členu.. pak samozřejmě nezbylo, než se do té krabce dostat.
A kutilmile - nelituju tě
Z opravy mi trvalo nejdéle dostat do štítu žebřík a opravit ten konec v krabici.
Jo, a o té předělávce televize na 8 předvoleb s AFC a indikátorerem úrovně "silnější/slabší" jsem tu už psal v roce 2007.
Dnes stejnou službu zastane předladěný settopbox, jen to déle trvá, indikace síly signálu má značné zpoždění.