Magnetofonová nostalgie (odděleno)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
konosuke

#286 Příspěvek od konosuke »

nevěřte pitomým báchorkám ! jednou jsem nahrál Agfa PE49 na Uher royal deluxe a na B113 ručka měřáku lítala (do červeného pole) jak urvaná z řetězu
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
masar

#287 Příspěvek od masar »

A co ten tvůj "příběh" dokazuje? Jen to, že existují různé pásky. NIC VÍC.
:wink:
ok1hga

#288 Příspěvek od ok1hga »

masar píše:Jen to, že existují různé pásky.

. . . a různě nastavené magnetofony.
konosuke

#289 Příspěvek od konosuke »

dokazuje to že různé magiče jsou nastavené všelijak, není to navždy dáno dynamickou "lenosttí" měřáků z Blanska :(
každý stěrač lze zapojit jako VU nebo indikátor, event. s přepináním obou charakteristik
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
masar

#290 Příspěvek od masar »

Pokud tvůj "příběh" měl podepřít tvůj výrok:
konosuke píše:jen bude při reprodukci ukazovat trochu nižší hodnoty, to je jev normální a řešen tenkrát v AR pro B73 stereo
, tak to teda nepodepřel. Dynamická "lenost" s tím nemá nic společného. :wink:
konosuke

#291 Příspěvek od konosuke »

protože: záznamovej signál je el.modifikován (pro 9.52 cm/s dost výrazně)
o účelnosti zapojení měřáků (B73) trvale v pozici "před páskem" se už diskutovalo na fórech 100x bez výsledku, pochopil i výrobce a B113 vše OK jak má být
masar

#292 Příspěvek od masar »

Ale to zase nedokazuje, že by úroveň snímání měla být menší (nebo jiná) než při záznamu. Platí pro přístroj nastavený podle servisního manuálu.
p.s. Pravděpodobně narážíš na jinou střední hodnotu hudebního signálu při záznamu a snímání vlivem rozdílných útlumových charakteristik záznamového a snímacího zesilovače. Ale to jsi nenapsal.
Naposledy upravil(a) masar dne 16 kvě 2020, 16:17, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#293 Příspěvek od sinclair »

Nikoliv, každý "stěrač" nelze zapojit jako indikátor modulace ve smyslu jejího opravdového měření, ne jen indikace.
Modulometry, stejně jako VU metry, ve smyslu opravdového měření /nikoli jen indikace/ mají striktně předepsány parametry. Náběh, doběh, výchylku na definovaně dlouhé impulsy apod. jsou u nich přesně stanoveny. Protože Metra nebyla za celá ta léta schopna za přijatelné náklady vyrobit slušný měřicí systém, tak to ve všech čs. magnetofonech vypadalo, jak to vypadalo.
Zcela paradoxně se tedy ve výrobcích Tesly Vráble, objevoval až zbytečně kvalitní měřicí systém - přitom, až na AOS191/192, bylo potřeba měřit jen relativní úrovně /výstupní výkon/ a to nijak zvlášť rychle.
Zatímco v magnetofonech, kde by bylo už z principu záznamu zapotřebí dobrého měřicího systému jako soli, se pořád objevovaly nesmírně "zhnilé" systémy, vlastně až do řady B11x.
Je mi záhadou, jak se Vráble pravidelně dostávaly k těm polským měřákům a proč nejméně stejné, ne-li lepší měřáky pravidelně nepoužívala Přelouč.
Tedy s tou jednou výjimkou, se kterou si ale nejsem úplně jistý - B101, v některých z nich jsem tyhle hbité polské měřáky zahlédl. Byly z celého, dosti kompromisního stroje, vedle síťového trafa s malým sycením, asi to nejkvalitnější.
Aby bylo úplně jasno, myslím tím tyhle budíky:
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... 101-CD.JPG
Proč se tyto kvalitnější měřáky nepoužily už v B73 /ASO600 jimi bylo vybaveno od počátku výroby, tedy jaro 1975/ a později i v B11x, to je mi záhadou.
Evidentně o těch měřácích v Přelouči věděli a trochu jich i dovezli, když se objevily v B101. Jediné, co nevíme je, kolik stály v nákupu oproti škaredé a líné Metře.
Jako ND do ASO600, stál ten polský budíček okolo stokoruny v MOC. Do některých svých bývalých konstrukcí, jsem je v Brodě celkem běžně kupoval.
V Unitře ZK246, M2405S a pár dalších, je jejich dvojitá "zrcadlová" varianta, od stejného výrobce.
Hill
Administrátor

#294 Příspěvek od Hill »

sinclair píše:...Protože Metra nebyla za celá ta léta schopna za přijatelné náklady vyrobit slušný měřicí systém, tak to ve všech čs. magnetofonech vypadalo, jak to vypadalo.
...
Zatímco v magnetofonech, kde by bylo už z principu záznamu zapotřebí dobrého měřicího systému jako soli, se pořád objevovaly nesmírně "zhnilé" systémy, vlastně až do řady B11x.
...
Evidentně o těch měřácích v Přelouči věděli a trochu jich i dovezli, když se objevily v B101. Jediné, co nevíme je, kolik stály v nákupu oproti škaredé a líné Metře.

Němci porovnali i indikátory v B115 s indikátory v magnetofonu Uher a tak úplně by s tím sršením ohně a síry na Metru nesouhlasili: jistě, Uher měl hezčí a větší, ale to byly jejich jediné přednosti. Jako indikátory byly ty z Metry "z dálky málo čitelné", ale jako indikátory záznamové úrovně "o několik (koňských) délek lepší, než měřáky používané firmou Uher".
To jsem překládal už tady. Přímý odkaz na Tonbandmuseum.info momentálně nefunguje, jejich hosting právě migruje na nový server, tak jsou ty stránky dočasně nedostupné. Ale myslím, že jsem tuto část srovnání taky do některého vlákna zkopíroval, určitě to tu už máme. V přenosných Reportech si profíci z rádií a televizí indikátory přenastavovali na přijatelnější vlastnosti.
Jinak řečeno: k čemu byly velké a luxusní stěrače, když se podle nich nedalo spolehlivě uhlídat optimální vybuzení pásku?
Já vím, tyto indikátory kritizovali i pánové Bozděch a Hofhans a současně to omlouvali jednoduchostí zapojení, nicméně svému účelu posloužily dobře.
konosuke

#295 Příspěvek od konosuke »

Tesla B43A, B56 stereo měly jedinej měřák (úspora) no a ten ukazoval vyšší úroveň obou kanálů, k přebuzení a zkreslení pásku pak nemělo dojít, jednoduché a účelné jakkoliv nijak revoluční a původní (Grundig, Philips, Sony levnější stereo)
masar

#296 Příspěvek od masar »

konosuke píše:Tesla B43A, B56 stereo měly jedinej měřák (úspora) no a ten ukazoval vyšší úroveň obou kanálů...
Jakou "vyšší", když ukazoval jenom jednu: tu záznamovou. :?:
Teda nezlob se na mě, ale plácáš tady páté přes deváté a kličkuješ jak zajíc.
Podstata tvého sdělení mi uniká. Téma je indikátor v B90.
konosuke

#297 Příspěvek od konosuke »

víš, na to je velejednoduchá rada - pomoc: co mě nezajímá nečtu - nekomentuji
PS. téma je "magnetofonová nostalgie" pokud vidím dobře
masar

#298 Příspěvek od masar »

Ano a momentální subtéma je indikace v B90 v režimu play, které nastolil včera ronoda. B90 se týkal i tvůj příspěvek ohledně "nižších hodnot" při reprodukci a moje reakce na něj. Pokud jsi měl na mysli jiný magnetofon, měl jsi to napsat hned.
konosuke

#299 Příspěvek od konosuke »

jdu na pivo, mám absenci přes dva měsíce
jsem zvědav jak to chutná v roušce na hubě a přes silonové brčko :(
Hill
Administrátor

#300 Příspěvek od Hill »

Ani to, že indikátory v magnetofonech, které tak jsou zapojené, ukazují jinou úroveň při záznamu, než při snímání, už na tomto fóru dlouho není novinka.
Už před lety jsme to podrobně rozebírali, že přírodní zákony neukecáme: měřidlo zapojené před záznamovými korekcemi a při snímání za korekcemi snímacími, zapojen= jako VU-metr, by mělo ukazovat jen s takovou odchylkou, která odpovídá příslušné citlivosti pásku. Takové řešení (doplněnému o žárovkový nebo LEDkový indikátor špiček zapojený až za záznamovými korekcemi) najdeme v některých magnetofonech SONY (ty mívají navíc odpínatelný limitor) nebo Crown. U jiných výrobců jsem si toho nevšiml, ale to neznamená, že takových nebylo víc.
Indikátor, který ukazuje údaj různě se blížící špičkové hodnotě signálu za záznamovými korekcemi, ale při snímání za snímacími korekcemi, což je případ Tesly a desítek dalších výrobců, nutně by ukazoval stejnou úroveň jen pro určité zúžené spektrum signálu a jedinou šarži jediného typu pásku, takže stejnou úroveň ukáže spíše vyjímečně.

Ale to už se tu opakujeme, asi začnu v této otázce odkazovat na pravidla a funkci Hledat na fóru.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“