Další čínský ksindl
Moderátor: Moderátoři
Před 40ti lety mi to vysvětloval brácha co dělal ve vývoji v Rožnově . Ptal jsem se jak vznikají třídy třeba diod KY130/X Prostě linka frčí a ve většině případů má závěr nad 1kV . Běžně . Ale tehdá byl velký rozdíl v cenách . No a oni vyráběli a museli naplnit všechny katalogové kategorie . No a tak směnu jeli zelené , směnu červené atd .
Sám si zkus doma podobné diody vytřídit . Já jsem je všechny rozdělil do a nad 1kV . No a tak 2/3 vyhovují nad 1kV . Tož tak . Oni mohou za plácnu 3násobnou cenu trandy vybrat a natisknout to co ty chceš . Tak to vidím . Nehledě na to , že linky "staré" po "lepším" světě likvidují , tak se mohou např. do china prodat , je lépe za trochu prodat než ještě platit likvidaci .
Tesla dost pravděpodobně neměla nic lepšího na práci, než přehazovat v mašině tampóny s barvou na jednu a tutéž diodu.
No tak jistě.
Třeba já nemám pohotově k ruce napětí nad asi 400V. Musel bych vzít nějaké větší anodové trafo, třeba 2x350V, vzít konce vinutí, něčím spolehlivě usměrnit, vzít pár odporů 500k do série a zkusit měřit závěr.
Proč bych to ale dělal, když jsem vždycky mohl Tesle parametry věřit?
Pokud používám mimotolerantní apod. součástky a netrápí mě opravitelnost a opakovatelnost, tak nesmím být líný měřit a měřit.
U číňana bych tohle čekal víc, ale s opačným postupem. Vyrobí jednu 700V 1N4007, co je často objednávaná, stojí prd.
Ale jen občas poptávanou 1N4003 musí se tedy "extra označit", takže bude 300V dioda paradoxně dražší, než dioda na 700V...
Postrádá tak smysl používat/shánět 1N4003, když lze použít lepší a levnější 1N4007. Nabídky dodavatelů tento přístup potvrzují. Z této řady diod je v nabídce jen 1N4007.