Magnetofonová nostalgie (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Jenomže já vysvětluji, proč s reálným signálem hudby nebo řeči nemůže měřidlo ukazovat stejnou úroveň při snímání, jakou ukazovalo při záznamu V praxi se přece nenahrává jen jediný tón, ale kmitočtové spektrum široké 8½ - 9 oktáv, pro záznam zdeformované záznamovými korekcemi (pravda, 5 oktáv s nejvýznamnějšími amplitudami zaznamenávaného signálu se příliš neupravuje, zato okraje pásma, zvláště ten horní, jakkoli obsahují amplitudy malé, jsou zesilovány více), a to ukazuje indikátor při záznamu.
Při snímání se ale dělá vše pro to, aby kmitočtová charakteristika přes pásek byla pokud možno v celém rozsahu lineární, tedy aby spektrum nahrávky na výstupu co nejpřesněji odpovídalo spektru signálu při záznamu před korekcí.
Ale toto spektrum se liší od spektra, které je při záznamu přivedené na indikátor. Při reálném audiosignálu se proto budou údaje indikátoru při záznamu ličit od údaje při snímání.
indikátor ukazuje jen při nahrávání (tak jako řada B4, B5) ale měl by ukazovat i při snímání, jak podotkl Masar. Zkontrolovat vlastní indikátor mě nenapadlo. Zítra to prověřím. Díky
https://www.youtube.com/watch?v=NrTrYmtzC8o (cca minuta dvacet)
vždycky mně na B90, B93 chyběla ačkoli: byla to morální výhoda
a ne provozní nutnost bo pásky byly drahé