Metalku jsem si kdysi, v r. 1998, taky koupil jen jednu, Sony Metal XR 60. Mám ji uloženou dodnes, na památku. Stála tuším 80 korun. Škoda, že jsem si jich nenakoupil víc, dnes bych jejich prodejem vydělal majlant
V době vzniku, kolem r. 1980, ty metalky mohly mít nějaký význam a přínos, protože chromky měly sice výbornou vybuditelnost na výškách, ale horší na basech. Metalka měla vysokou přebuditelnost, na basech i na výškách. Dalo se jít dokonce až na +6 dB. To vše v situaci, kdy kazety typu Normal (Fe2O3) stály za nic moc.
Jenže i ty kazety Normal i tape decky se posléze postupně zlepšovaly, takže ve spojení s dobrým tape deckem může dobrá normalka dnes dát špičkový výsledek.
Kazeta Metal má dva otvory - jeden vedle vylamovacích jazýčku, jako chromka. To proto, že snímací charka zůstává stejná jako u chromky, τ 70 µs. Ten druhý otvor, blíže středu, ještě nějak mění záznamové parametry, které jsou o proti chromce jiné.
Přístroje, které už uměly chromky, tak díky tomu chromkovému otvoru mohly zůstat kompatibilní s metalkou aspoň pro režím přehrávání.