Identifikace kondenzatoru a jejich pajeni
Moderátor: Moderátoři
Takže musejí být s kvalitním dielektrikem pro pulzní provoz. Typ dielektrika si podle toho najdeš. Tím nic nezkazíš. Jen možná budou větší než ty běžnější. Říkáš jim filtrační, ale to asi není správný termín.
Na bílých válečcích máš napsané "MKP", ale nevím jestli je to ono. Já to vyčet z kdysi katalogu TESLA nebo možná GME.
Kazdopadne, vymenil jsem ocko za poradny a kondenzatory sly ven snadno, okamzite a bez nejmensich problemu, zadny predehrev ani netreba. To jsem zas udelal nekde ostudu. Diky vsem, co me navedli spravne.
Kondenzatory jsou tyhle, kapacitu maji plnou, ale z nejakeho duvodu mi merak neukazuje jejich ESR, coz normalne dela. Tak ted nevim, jestli uz jsou utahany nebo ne, ale pokud sezenu identicky, vymenim je radsi taky.

Fóliový kondenzátor tohoto typu nemá moc důvodů zhoršovat svoje ESR jako to dělají elyty. ESR bývá minimální ve srovnání s elyty. Pokud má kapacitu v normě, tak bude v pořádku.
Mám zajícometr taky a byť někdy ukazuje krávoviny, tak na impulsních svitcích z TVP Orava řady C416 ukazoval nesmysly, což může znamenat jen jediné - ESR je pod, nebo v případě "vystříleného" kondíku vysoko nad měřicím rozsahem. To druhý se ale taky projeví výrazným poklesem kapacity.
Stálo by za to, vzít střídavé napětí 31,8-32V/50Hz a změřit TRMS měřákem proud, procházející kondenzátorem.
Každých 100nF kapacity a při tomto měřicím napětí odpovídá proudu 1mA.
Pokud kondenzátorem např. 47nF z fotky, poteče proud okolo 0,45-0,55mA, víc bych se jím nezabýval. Pokud to ale bude výrazně méně, tak zahodit a koupit nové. Wima, Roederstein, Vishay, nebo ES Ostrava. Ostrava dělá MKP kondy ve skvělé kvalitě.
Výborné MKP AC kondenzátory Iskra, na 250, 275 a 320V AC prodává i Ecom. Od asi 4n7 až do 1uF, jsou to poctivý MKP a za rozumný ceny.
Určitě se vyhni tomu levnému, jasně žlutému pravoúhlému provedení z číny. Je to hajzl, vydávaný za bůhvíjaký MKP a přitom jsou to podprůměrný MKT kondy, dobrý díky nízké ceně leda do reprovýhybek.
Chceš je najít? Napiš sem kapacity a rozteče vývodů.
A co je pak zminene MKT, a co vsechno jeste existuje a jak se poznaji? Z dokumentace jsem vyrozumel, ze tyhle krabicky jsou bezne svitky, ale misto v obyc. valecku jsou zalite pryskyrici kvuli trvanlivosti a stabilite vlastnosti pri narocnejsim pouziti. Jeste vcera jsem nevedel, ze existuje takovy mnozstvi ruznych kondenzatoru, coz potom jak pri vymene poznat o jaky jde.
Zkusils hledat na ame.cz? Tam mají impulsních kondenzátorů slušný výběr.
Kondenzátoru na 300V AC odpovídá typ na 1.600V DC. Pokud jsou to oba MKP typy, tak jsou použitelné.
A jsi si jistý, že závadu způsobují ty kondenzátory a ne něco úplně jiného?
Proč vlastně by měly být vadné? Výměnu těch kondů Ti poradili kde? Na facebooku?
Preventivní výměna se nedělá. Pokud součástka nevykazuje poškození teplem jako u odporů, vykazuje předepsaný parametry, tak není třeba ji měnit. Zaletuj je tam po přeměření zpátky a zaměř se na precizní kontrolu polovodičů.
V tomhle kutilským provádění oprav, bez dobré znalosti součástek, jejich vlastností a případných ekvivalentních náhrad, je tohle hloupé výměnkaření vždycky spíš ke škodě, než užitku.
Proč tedy měnit svitkové kondenzátory, které nevykazují dramatický úbytek kapacity? Jen proto, že je nemáš jak spolehlivě změřit, je jejich "preventivní" výměna prostě hloupost.