Postavil jsem tedy tranzistorový zesilovač pro sluchátka s korekcemi. Zvuk má skutečně vynikající, ale,ale,ale!
Když jsem k němu při oživování připojil CD player, vše šlapalo na 100%. Ovšem po připojení k PC jsem narazil na starý známý (a častý) problém, země zesilovače a zvuk.karty si spolu prostě nerozumějí.
Tak jsem začal hledat na netu, a nalezl jsem linkový oddělovač
A-COUPLER AVX158
Mělo by to eliminovat zemní smyčky a všechny další neduhy audio výstupů z PC. Podle katalogového listu to má velice slušné parametry. Rozsah 15Hz-30kHz a přijatelné zkreslení.
Aby oddělovač opravdu fungoval, musí být i zdroje pro napájení vstupních a výstupních obvodů oddělené. Proto má tento oddělovač dva napájecí konektory. Výrobce doporučuje použít dva 12V síťové adaptéry (+/-30%).
Protože mám v zásobě dostatečné množství součástek, i trafíčko, nebude pro mě problém poskládat takovýto zdroj:
Trafo má dvě oddělená sekundární vinutí, takže se vlastně jedná o dva oddělené zdroje.
Ale než oddělovač objednám, přeci jenom bych se chtěl zeptat, jestli náhodou někdo z vás už s ním nemá nějaké zkušenosti?
Našel jsem na netu nejrůznější návody jak oddělit line z PC, někteké i velice krkolomné. Někdo např. použil oddělovací trafa vykuchaná z audio výstupů starých tesláckýh televizí. Možná to i funguje, ale jednak se mi rozhodně nechce prolézat šrotiště a rabovat staré televize, a potom COUPLER-AVX158 stojí necelých tisíc korun, což se mi zdá jako rozumná investice.
Co vy na to?
Ještě pro úplnost onen zesík pro sluchátka:
Korekce i zesilovač vyžadují napájení +/- 15V, takže jsem k tomu do malé plastové krabičky (skryté za stolem) postavil stab. zdroj s 7815 a 7915 s malým 8W trafem 2x24V a ten to krásně utlačí.