motorek na 9V baterku
Moderátor: Moderátoři
motorek na 9V baterku
prosím o radu. Měl bych tak trochu laický dotaz, ale jsem naprostý elektronický analfabet. Potřeboval bych motorek, aby mi ho rozběhla obyčejná 9V baterie z obchodu a současně aby trošku utáhl (lehké navíjení provázku do vertikální polohy). Zkoušel jsem použít motorek ze staré akuvrtačky (myslím, že to byla 12V), ale některé obyčejné 9V baterie ho vůbec nerozběhly, natož aby něco namotával. Zkoušel jsem cca 4 druhy 9V baterek, některá ho ani neroztočila, s jinou v pohodě otáčel i přidělanou hřídelí (kousíček duté trubky). Poradíte mi, prosím čím to je a jaký motorek by byl nejvhodnější? Klidně nějaký odkaz na eshop nebo na motorek. Mockrát děkuji.
Napřed to chce trochu fyziky:
- co chceš zdvihat a kolik to váží?
- jakou rychlostí to chceš zdvihat?
Nebo spočítej z průměru té navíjecí trubky potřebný krouticí moment a její obvod, z požadované obvodové rychlosti ti vyjdou požadované otáčky navíjecí trubky.
Z toho pak jde vypočítat převodový poměr, přes jaký to můžeš honit i slabým motorkem, který má třeba 2400 ot/min, ale žere málo, protože je z kazeťáku. A devítivoltová baterie ho uživí i třeba na 10 zdvihnutí, co já vím?
Zatím jsi tu neuvedl vůbec nic užitečného, je z toho jasné jen tolik, že zatěžuješ baterii, která má velmi omezený vybíjecí proud motorem, který potřebuje jen pro rozběh bez zatížení nejméně 10x větší proud, a zatížený i stokrát větší.
budka ve výšce cca 3 m, z ní sveden drát dolů, končící cca 1 m nad zemí, v budce bude motorek, na jeho hřídeli trubka - lanko - indicie - to cele dohromady má cca 70 gramů (teď jsem to vážil), ale dokázal bych se dostat na nějakých 50 g, trubka je o průměru cca 1 cm. Dolu i nahoru to tedy musí překonat dráhu kolem 2-3 m. Rychlost je mi celkem jedno, může být pomalá, jde o to, aby to nahoru opravdu vyjelo, ale na ní mi nezáleží.
úprava
To, co se bude namotávat, tzn. provázek + indicie samo o sobě váží cca 20 gramů, samozřejmě něco váží i ta cívka, která je ale naražena na hřídel... Dohromady tedy těch 50-70 g
- Artaban001
Pokud bys poháněl navíjecí buben s jádrem o Ø 1 cm, například tímto motorkem, máš na výstupní hřídeli při 6 V krouticí moment 15 Ncm a zablokuješ ho momentem až 100 Ncm (ale to už motorek žere maximální proud).
Těch 15 Ncm znamená asi tolik, že na 1 cm trubku bude schopný navíjet plnou rychlostí při přijatelné spotřebě zátěž 3 kila!
Ovšem rychlost navíjení i odvíjení bude necelý metr za minutu.
Ale, když tím budeš pohánět bubínek o průměru třeba 8 cm, uzvedne při stejním odběru nejméně 375 gramů rychlostí asi 7,5 metru za minutu, tedy 3 metry pod půl minuty.
Na destičkovou baterii 9 V to pojede i o něco rychleji, důležité je, že motorku je jedno, na kterou stranu se točí.
[i]Koukám, že tento motorek táhne 4x rychleji a zvládne to taky...
MiraSt píše:To se ještě vyrábí?konosuke píše:dvě ploché baterky 3R12 ....Krom staré svítilny a autíčka s lanovým ovládáním, možná nějaký tranzistorák jsem neviděl výrobek kde by se to používalo.
no asi vyrábí pač v Tescu sou zatím vidět, Panasonic, Philips, Varta a Slaný kam se dnes vkládají ? to nevím sám
https://www.google.com/search?q=3R12&ie ... refox-b-ab