MOSFET Autorádia

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BASTLECS

MOSFET Autorádia

#1 Příspěvek od BASTLECS »

Možná už se tu někde o tom psalo, ale já jsem nic nenašel, tak než prohledávat všechny příspěvky, raději se rovnou zeptám.

Nemáte někdo ponětí, čím se osazují koncové stupně u autorádií mosfet?
Otevírat rádio, jenom abych uspokojil svojí zvědavost, to se mi zdá blbost. Schema (resp. servisní manual) k nějakému rádiu s mosfet koncem jsem nikde nenašel. Na to jsou výrobci hodně opatrní.
Koketoval jsem totiž před časem s myšlenkou postavit si domů mosfet PA, ale rychle mě to pustilo. Stavět zesík se spínacími fety je nesmysl, protože hrají většinou hůř než klasický "tranzistorák". No a opravdu poctivé mosfety určené pro audio stojí totálně nekřesťanské peníze.
Proto se mi poněkud nezdá relativně nízká cena autorádií, u kterých výrobce uvádí mosfet konce pro všechny čtyři kanály.
Já mám Panasonic CQ-C5303N, 4x50W Mosfet. Těch 50W/kanál je samozřejmě pitomost, ale jinak to má tedy zvuk, který se s levnější řadou osazenou integrovanými konci srovnat nedá, Hraje opravdu dobře. Ale že by to byl opravdu poctivý mosfet?
To rádio stojí asi 5 tis. Přitom je cena mosfet audio tranzistorů pro 4 kanály rozhodně podstatně vyžší.
Čím jsou ty konce tedy vlastně osazeny?????
SIDTIM

#2 Příspěvek od SIDTIM »

Ony ty MOSy nejsou až takový zázrak, jak se obecně soudí. Spousta lidí v nich vidí až něco mystického. Před mnoha lety jsem stavěl množství konců různých typů, byly mezi nimi bipolární i FETové. Fandil jsem samozřejmě těm druhým. Všechny hrály slušně, dokonce i ty se spínacími tranzistory z TESLA Piešťany :) (rozsah 5 Hz-280kHz prakticky lineární, bez zákmitů). To se ale psal rok 1988.. Od té doby jsem slyšel pěkně špatné MOSové konstrukce i vynikající bipoláry. Záleží především na konstrukci zesilovače. Třeba pan Dudek publikoval několik slušných "klasických" konstrukcí. Ve firmě máme v testovací místnosti zesilovače od stejného pána, ale s MOSy v hiend třídě. Taky velmi solidní.
V autorádiích budou osazeny IO s MOSy na konci. Správně soudíš, že deklarovaných 50W bude trošku "nad", oni ale výrobci se brání vlastní metodikou měření Pout. Takový výkon s přívlastkem PMPO, nebo xxx/1usec, to je údaj!
Nejsem nepřítel MOS FETů, můj domácí zesilovač je právě téhle konstrukce a hraje příjemně. Co se týká autorádií, hledej na netu IO s MOS technologií, nedávno jsem zrovinka jeden takový měnil, už ale nevím typu.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

SIDTIM píše: "nad", oni ale výrobci se brání vlastní metodikou měření Pout. Takový výkon s přívlastkem PMPO, nebo xxx/1usec, to je údaj!
.

Podle ty ceny by v tom autorádiu mohl být měnič pro vyšší napětí na zesik, nebo koncový stupeň bude dimenzovám na nižší impedance repro, třeba takový dva 4-ohmy paralelně na každým kanále udělají víc než jeden..
SIDTIM

#4 Příspěvek od SIDTIM »

V autorádiích se setkáme s měničem spíš pro podsvícení velkoplošného displeje, než pro PA. U externích zesilovačů je to ale klasika.
Spíš je pravděpodobnější ta nižší Rz, právě takový IO jsem měnil, měl Rz min. 2 ohm. :breakdance:
NOVEX

#5 Příspěvek od NOVEX »

Zkus se podívat na řadu TDA 738x.Třeba hodně používaný (z těch slabších) je TDA 7381.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“