Používáte větší vrtáky z tvrdokovu?
Moderátor: Moderátoři
lesana87 píše:Mezi 3xD vrtákem a 8xD vrtákem je sakra rozdíl.
co teprve takovejch 40xD 11.5ka vrták Mitsubishi za 26000czk
pustíš ho do díry jak je někdo zvyklej u krátkýho vrtáku, ozve se pink a je v .....
Stačí aby házel upínač 0.02mm a vrták uletí vlastníma vibracema.
tyto vrtáky se zavádí do předvrtané díry na opačné otáčky a jen pár otáček za minutu. Pak nastává největší kámen úrazu a to přesvědčit obsluhy, že musí vrtat na plnou hloubku bez třískování..
to už je ale dost ot
PotPalo píše:No práve že sa mi to nezdá, na to sú až moc ostré a majú sklon špičky ako klasický vrták, došikma+ostrá hrana. Vrtáky do muriva majú sklon špičky skôr okrúhly alebo do striešky.
Podle mě se tyto vrtáky používají např pro vrtání do kalených ocelí (alespoň já jsem se u podobných vrtáků s tímto použitím setkal). Vrtáky s tvrdokovem určené do zdi/betonu mívají tu tvrdokovovou destičku přesahující přes průměr těla vrtáku
jsme si brousili obyčejný vidiáky. Potom se s nima dalo vrtat do trezorů
které měli před zámkem kalenou desku. Potom ostatní někde kupovali
originál vrtáky pro ruční vrtání právě pro tento účel. Magnetické vrtačky
tenkrát neexistovaly a trezory se vrtaly ručně (pěkná dřina)
Dnes jsou skoro na všechny zámky dekodéry, kamarád se zabývá jejich
vvývojem a následující výrobou.
Problém je, že běžní blbci si je pak neumí znovu naostřit a rovnou je zahazují.
Polotovary vrtáků s dvojitým chladícím kanálkem se vyrábějí na principu 3D tisku. Ty spirálové kanálky by jinak nevyrobili.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Ja som vlani s takýmto vrtákom priemeru 20 mm vŕtal diery do gátrovej píly.Šlo to celkom dobre.Vyrábal som si nože do rotačnej bubnovej kosačky Agzat.Tie originál nože sa Mi pár podarilo zlomiť.Z gátrovej píly som nezlomil ani jeden ani keď som narazil na kameň.PotPalo píše:Keď sme pri vrtákoch, na čo sa používajú tieto? Ak to nieje vidieť, majú špičku z tvrdokovu.